Life StyleNovostiVijesti iz Podravine

Znanstvenim kolokvijem u Domu kulture obilježene velike obljetnice Božice Jelušić

U Domu kulture Đurđevac održan je obljetnički znanstveni kolokvij kojim je poznata đurđevačka književnica Božica Jelušić obilježila čak tri obljetnice: 70 godina životnog putovanja, preko 60 izdanih književnih naslova te 50 godina književnog stvaralaštva. Sve prisutne na početku su pozdravili gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči i ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Bernarda Ferderber koji su Božici Jelušić čestitali na svim obljetnicama, zahvalili joj na svemu što čini za naš kraj i poželjeli joj još puno godina bogatog umjetničkog stvaralaštva.

Znanstveni dio kolokvija vodio je dr.sc. Hrvoje Petrić koji se osvrnuo na važnost ekologije u poeziji Božice Jelušić, a kroz tečan razgovor sa gostima progovarao o različitim ciklusima i temama stvaralaštva autorice. Zdravko Seleš govorio je o stvaralaštvu autorice na kajkavskom narječju, Enerika Bijač detaljno je proanalizirala i upoznala nas s knjigom „Vrata vrta“, dok se Darko Pernjak osvrnuo na putopis „Dravom i Podravljem“  te govorio o povezanosti i značaju rijeke Drave za autoričino stvaralaštvo. Nikola Cik govorio je o važnosti kurije Barnagor, Aleksandar Horvat o autoričinom utjecaju i mentorstvu kroz njegovo književno stvaralaštvo, dok je knjižničarka Martina Makar interpretirala zapis Ružice Cindori „Vis Creativa“ u kojem autorica piše o bogatom opusu Božice Jelušić.

U glazbenom djelu nastupio je ženski vokalni sastav Đurđevčice koji je izveo tri pjesme koje je napisala upravo Božica Jelušić – Cvetna grana, Štef je narisal i Podravina je kak ruža. Svi prisutni mogli su pogledati i izložbu autorske mape crteža i pjesama pod nazivom  „Cipelice za ljeto“, a koja se može pogledati u sklopu bogatog programa Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Đurđevac.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content