Vijesti

Župan Koren i zamjenik Ljubić obišli naivne slikare uoči postavljanja tradicionalne izložbe pisanica

Uoči postavljanja tradicionalne izložbe pisanica na Zrinskom trgu u Koprivnici na kojoj će građani imati priliku uživati u djelima naivnih umjetnika u ozračju blagdana Uskrsa, župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić jučer su posjetili naivne umjetnike Zlatka Štrfičeka i Josipa Gregurića koji restauriraju prvu i najstariju koprivničku pisanicu koja će biti izložena u sklopu izložbe.
Projektom „Pisanica od srca“ se na originalan način promoviraju tradicijske vrijednosti i kulturna baština županije, odnosno spaja tradicija oslikavanja pisanica s naivnom umjetnošću kao izvornim kulturnim brendom Koprivničko-križevačke županije, kazao je župan prilikom obilaska naivnih slikara.
„Naivna umjetnost koju promoviramo kroz projekt „Pisanica od srca“ već trinaest godina, postao je kulturni brend ne samo Hlebina, kao kolijevke naivne umjetnosti i naše županije, već i cijele Hrvatske. Prošle godine nažalost nismo bili u mogućnosti zbog pandemije organizirati izložbu, nadamo se kako će epidemiološki uvjeti, iako bez svečanog otvorenja, dozvoliti izložbu ove godine te da ćemo tako ponovno potaknuti interes za projekt promocije Podravine i naivnog slikarstva kao posebnosti našeg prostora. Za izložbu postoji veliki interes kod naših sugrađana , ali i gostiju koji je iščekuju i žele je posjetiti. Postav će biti sličan kao i prijašnjih godina, a osim desetak velikih pisanica, izložit će se i dvije manje pisanice – jedna koja je namijenjena općini Podhum u Bosni i Hercegovini i jedna za Košice u Slovačkoj koja je napravljena povodom 25. godišnjice kanonizacije Svetog Marka Križevčanina“, kazao je župan.
Podsjetimo, jedna pisanica od srca je ovog tjedna darovana i Općini Čepin te će biti postavljena u centru Čepina.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live