NovostiVijesti iz Podravine

Župan Koren na obilježavanju Dana Ličko-Senjske županije

Župan Darko Koren prisustvovao je programu obilježavanja Dana Ličko-senjske županije i rođendana dr. Ante Starčevića, čiji je centralni dio bila svečana sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je ujedno proglašen počasnim građaninom Ličko-senjske županije, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyl Kyrylycho, brojni državni tajnici i saborski zastupnici, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te drugi uzvanici.

Uvodno se obratio predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije Marijan Kustić koji je u svom osvrtu na prethodnih godinu dana naglasio razvoj infrastrukture i provođenje brojnih projekata.

Ličko-senjski župan Ernest Petry kazao je kako je ponosan na čuvanje uspomena na zaslužne ljude koji su izgradili Hrvatsku, dodavši:

Naša je snaga u ljudima, u povjerenju i jedinstvu te nikada nećemo zaboraviti naše branitelje koji su osigurali našu slobodu. Što se tiče projekata, započela je sanacija i uređenje više morskih luka, a u planu je gradnja nekoliko cesta i vodovoda za južni dio Podvelebitskog primorja.“

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je odličnu suradnju s Ličko-senjskom županijom:

„Ova je županija srce Hrvatske i moramo joj svi pomoći jer je mnogo dala u Domovinskom ratu. Vaše proglašenje za počasnog građanina doživljavam kao odličnu gestu, kao priznanje meni kao predsjedniku Vlade i mojim suradnicima da smo unatrag šest godina dobro radili. Ovo je stimulacija da radimo još više, da još bolje osnažimo vaš fiskalni kapacitet i poboljšamo standard ovdašnjih ljudi.“

Ukrajinski veleposlanik Vasyl Kyrylycho zahvalio je Republici Hrvatskoj na iskrenoj skrbi za njegove izbjegle sunarodnjake te kazao:

Hrvatska je nedavno prošla rat i otuda vaše ogromno razumijevanje za ukrajinske tragedije. Od sunarodnjaka sam doznao kako su ovdje izuzetno toplo primljeni, da su ih svi građani iskreno prihvatili. Hvala vam na tome.“

Javno priznanje dodijeljeno je ministru branitelja Tomi Medvedu, kao i mnogim humanitarcima koji su se iskazali u prihvatu i smještaju ukrajinskih izbjeglica. Priznanja za životno djelo dodijeljena su posthumno Mati Čopu, Marinu Ćaćiću i Josi Starčeviću-Ćeli, a istu je nagradu primio i Milan Kranjčević.

Na kraju svečane sjednice mješoviti zbor iz Kijeva, Harkova i Lavova izveo je pjesmu „Slava Ukrajini“, a nastupile su i klapa „Senjkinje“ te grupa stanovnika Ukrajine koji su smješteni u Korenici.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content