Novosti

Župan Koren na sastanku kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

„Samoupravna uloga i razvojne mogućnosti hrvatskih županija“ bila je tema sastanka kod predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a kojem je prisustvovao župan Darko Koren.

Na sastanku se razgovaralo o važnosti županija, a Predsjednica je naglasila kako je upravo hrvatski model županija održiv i najbolji mogući model koji ne treba ukidati: „Regionalni ustroj s 21 županijom je dobar sustav i odražava potrebe ljudi na terenu. Smanjivanje broja županija, destabiliziralo bi državu i dovelo do nedostatka regionalnog razvoja. Funkcije bi se ‘okrupnile’, a dužnosti slile u velike centre.“

Između ostalog, raspravljalo se i racionalizaciji sustava, a svi župani složili su se kako je nužna funkcionalna i fiskalna decentralizacija sustava. O tome se osvrnula i Predsjednica te dodala kako bi više raznih djelatnosti trebalo prenijeti u ovlasti županija što bi uključivalo i upravljanje sredstvima iz fondova Europske unije.
Što se tiče fiskalne decentralizacije, Predsjednica je istaknula kako županije moraju imati puno veće ovlasti u određivanju rashoda i prihoda te dodala kako je posljednjih nekoliko godina znatno pogoršan fiskalni položaj županija.

Ovom sastanku prisustvovali su i ostali župani hrvatskih županija, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pomoćnik ministrice uprave Marko Kovačić kao i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić koji se osvrnuo na povlačenje sredstava Europske unije te objasnio kako su upravo županije najbolje u povlačenju tih novaca jer najbolje znaju potrebe na terenu.

Na kraju sastanka, Predsjednica je pohvalila sve župane objasnivši kako bez obzira na političku pripadnost vlada duh zajedništva kao i slaganje u svim ključnim pitanjima vezanim uz županije i teritorijalni ustroj države.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live