Novosti

Župan upriličio prijem povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren, predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić i zamjenici župana sa suradnicima upriličili su prijem za predstavnike i članove Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije povodom obilježavanja 1. ožujka, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH.
Župan je u uvodnom obraćanju istaknuo kako „postoje određeni momenti kada djelujemo kao jedan cjeloviti sustav koji jako dobro funkcionira“ pri čemu je podsjetio na događanja koja su obilježila protekle godine. Osvrnuo se je na migrantsku krizu koja je iziskivala pojačanu suradnju nadležnih službi, kao i poplave koje su obilježile prethodno razdoblje.
Zamjenik župana Ivan Pal, ujedno i načelnik Stožera za civilnu zaštitu zahvalio je svim djelatnicama i djelatnicima hitnih službi na suradnji u proteklih osam godina u akcijama sanacije posljedica kriznih situacija te uputio čestitku povodom Dana civilne zaštite. Podsjetio je na trenutnu prijetnju uzrokovanu ptičjom gripom, kao još jedan primjer djelotvornog rada suradničkog tima.
Srdačnu čestitku i zahvalu izrazila je i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić: „U okolnostima u kojima Vi radite nije lako djelovati. Kada se sve dobro odradi i organizira, kada je zadaća koja je postavljena pred Vas uspješno odrađena, vjerujem da to prije svega Vas ispunjava zadovoljstvom i srećom.“
Voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol osvrnuo se na povijesni nastanak Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu donošenjem Statuta, dok je na nacionalnoj razini istaknuo novu zakonsku regulativu kojom je vidljivo kako Zakon o sustavu civilne zaštite sve više pažnje i odgovornosti prenosi na jedinice lokalne i regionalne samouprave.
Prijemu se odazvala i ravnateljica Društva Crvenog križa KKŽ Adela Sočev te naglasila važnost pripreme Crvenog križa za nadolazeće razdoblje. Društvo Crvenog križa oslanja se na rad volontera stoga se održavaju edukacije kako bi ih što bolje pripremili za djelovanje u kriznim situacijama, odnosno za što učinkovitije pružanje pomoći i zaštite stanovništva.
U ime zdravstvenih ustanova svima prisutnima obratila se pomoćnica ravnatelja dr. Sanja Krapinec, naglasivši kako je završena izrada dokumenata za zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih dok u tu svrhu provodi se i edukacija djelatnika Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek“ kako bi nadolazeće aktivnosti bile što bolje organizirane.
Današnjem prijemu prisustvovali su predstavnici PU koprivničko – križevačke, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica, Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, Doma zdravlja Koprivničko – križevačke županije, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, skloništa za životinje veterinarske stanice, Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja.
Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se od 1972. godine kada je stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, a Hrvatska je 21. siječnja 1992. proglasila 1. ožujak Danom civilne zaštite i u našoj državi.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live