NovostiVijesti iz Podravine

Županija u protekloj godini zabilježila najveći porast u izdvajanju sredstava za obrazovanje

Koprivničko-križevačka županija u prošloj je godini zabilježila najveći porast u izdvajanju sredstava za obrazovanje u odnosu na godinu ranije između svih hrvatskih županija, pokazala je analiza podataka konsolidiranih proračuna za 2021. godinu koju je proveo portal župan.hr.

Koprivničko-križevačka županija tako je za obrazovanje u konsolidiranom proračunu za 2021. godinu izdvojila 40,79 posto proračuna i prema financijskim izdvajanjima nalazi se u top pet hrvatskih županija u društvu s Osječko-baranjskom, Splitsko-dalmatinskom, Zagrebačkom te Krapinsko-zagorskom županijom. Što se tiče trenda povećanja sredstava u odnosu na 2020. godinu, naša je Županija u 2021.godini povećala sredstva za čak 31,32 posto te se nalazi na prvom mjestu u toj kategoriji, a slijede Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska, Međimurska i Osječko-baranjska županija.

Kao jedan od svojih strateških ciljeva, Županija izdvaja značajna sredstva za ulaganje u obrazovanje, a proteklih su godinu dana obilježile nikad veće investicije u tom području.  Županija je u suradnji s općinama izgradila školske sportske dvorane vrijedne preko 80 milijuna kuna – dvorane su izgrađene u Svetom Petru Orehovcu, Svetom Ivanu Žabnom, Kalinovcu, Rasinji i Kloštru Podravskom te će značajno doprinijeti većoj kvaliteti nastave i sportskih aktivnosti, ali i razvoju lokalnih zajednica.

U Koprivnici i Đurđevcu na otvorenje čekaju i dograđene Obrtnička te Strukovna škola u sklopu Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije vrijednog preko 73 milijuna kuna što je ključan korak za reformu strukovnoga obrazovanja.

Uz navedene kapitalne projekte, planira se i novi investicijski ciklus u obrazovnu infrastrukturu pa će se tako projektirati školski objekti – nova zgrade Srednje škole Koprivnica i Učenički dom Koprivnica pri čemu je vrijednost projektiranja 97.800,00 EUR.

Nastavit će se i projekt postavljanja fotonaponskih elektrana na školskim objektima  u vrijednosti 524.924,00 EUR pa će tako nakon osnovnih škola u Kalniku, Kalinovcu i Sokolovcu fotonaponske elektrane dobiti i osnovne škole u Goli, Legradu, Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom, Molvama te Srednja škola u Koprivnici i Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevcima.

U planu obnove školskih igrališta, za stipendije se izdvaja 1,2 milijuna kuna

Nastavlja se i s projektima osiguravanja školske prehrane i pomoćnika u nastavi ukupne vrijednosti preko 3,5 milijuna kuna, obuka neplivača za učenike 18 osnovnih škola kojima je osnivač Županija, a povećat će se i sredstva za Centre izvrsnosti koji djeluju u sva tri grada na području županije.

Izvor; KKŽ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio