16. listopada – Svjetski dan hrane
Danas 16. listopada, obilježavamo Svjetski dan hrane.
– 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana je Organizacija za prehranu i poljoprivredu.
– Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta.
– Prema sadašnjim predviđanjima, do 2050. godine će na svijetu živjeti 10 milijardi osoba, a trenutno ne postoji dovoljno prehrambenih izvora koji mogu zadovoljiti nutritivne potrebe tako velike svjetske populacije.
– Svjetski dan hrane se veže se uz postizanje globalnog cilja: 0 % gladi, koji svijet može ostvariti samo zajedničkim naporom i trudom.
– Cilj da nestane gladi na svijetu treba ostvariti do 2030. godine, a temelji se na osam razloga:
1. 0 % gladi može spasiti živote 3,1 milijuna djece svake godine.
2. Dobro uhranjene majke imaju zdraviju djecu jačeg imunološkog sustava.
3. Završetak dječje pothranjenosti bi mogao povećati bruto dohodak zemalja u razvoju za 16,5 %.
4. Svaka se kuna uložena u prevenciju gladi može vratiti višestruko, u iznosu od 15 do 140 kuna.
5. Primjerena prehrana u ranoj dobi mogla bi značiti 46 % većeg osobnog dohotka kasnije u životu.
6. Eliminacijom nedostatka željeza u krvi bi se mogla ojačati produktivnost na radnom mjestu za 20 %.
7. Zaustavljanjem smrtnosti povezane s prehranom u djece bi se mogla povećati radna snaga za 9,4 %.
8. 0 % gladi može osigurati sigurniji, bolji svijet za sve.