Novosti

Badnjak 2016.

Katolici danas obilježavaju Badnjak, dan neposredne pripreme za blagdan Božića. U kršćanskom kalendaru Badnjak je dan koji prethodi blagdanu Božića, rođenja Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne priprave za Isusov dolazak na zemlju u dječjem obliku koje je počelo još prije četiri tjedna, na prvu nedjelju došašća ili adventa. 

Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obveznim. Badnji dan ili Badnjak, a posebice badnja večer, bogati su običajima i folklornim sadržajima. Naziv je taj dan prije Božića najvjerojatnije dobio od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar, tj. znači noć u kojoj se bdije. Upravo s bdjenjem povezan je niz običaja koji za cilj imaju želju za blagostanjem, dobrim urodom, napretkom i dobrim zdravljem. Vrhunac toga bdijenja jest proslava polnoćke. 

 

Brojni vjernici đurđevačkog kraja Božić će dočekati u župnim crkvama.

 

Mise polnoćke u 20 sati bit će služene u Mičetincu i Severovcima, a potom i misa polnoćka, koja će u ponoć biti služene župnoj crkavi Sv. Jurja u Đurđevcu.

U programu Podravskog radija poslušajte izravan prijenos Mise polnoćke iz župe Svih svetih iz Podravskih Sesveta.

 

Sutra na blagdan Božića svete mise u Đurđevcu bit će služene u 9, 11 i u 18 sati, te u Mičetincu u 9 i Severovcima u 11 sati.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live