AktualnoNovostiVijestiVijesti iz ĐurđevcaVijesti iz Županije

Centar za starije osobe Đurđevac dobio pozitivnu ocjenu, Grad dobiva novi centar za pružanje usluga kapaciteta 122 kreveta

U Grad Đurđevac stigla je pozitivna ocjena Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, za projekt Izgradnje i opremanja Centra za starije osobe Đurđevac.

Projekt je to koji je Grad Đurđevac prijavio na raspisani poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz podršku partnera Koprivničko-križevačku županiju te osam susjednih općina; Ferdinandovac, Gola, Kalinovac, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje.

Projekt je ukupne vrijednosti 6.829.639,49 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 6.138.429,00 eura.
Projektom “Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac” izgradit će se novi centar za pružanje usluga u zajednici kapaciteta 122 kreveta za smještaj funkcionalno ovisnih starijih osobe te kapaciteta za pružanje izvaninstitucijskih usluga za ukupno 274 korisnika.

Odluka o financiranju donesena je 26. rujna dok je potpisivanje ugovora predviđeno za 02. listopada u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

foto; Grad Đurđevac

U sklopu Centra pružat će se usluge smještaja za starije osobe za vrijeme privremene spriječenosti njegovatelja usluge boravka – poludnevnog boravka i usluge cjelodnevnog boravka pružanje savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške pružanje usluge pomoći u kući, što uključuje usluge poput organiziranja prehrane (pripremu ili nabavu i dostavu gotovih obroka), obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Nadalje, pružat će se usluge poput organiziranja dnevnih aktivnosti, osiguravanja pratnje na liječničke preglede, organizacije dostave lijekova, organizacije radionica za unaprjeđenje digitalnih vještina, provođenja rekreativnih aktivnosti za starije i slabije pokretne osobe, organizacije tribina i edukacija i sl.
Podsjetimo, pripremni radovi su već odrađeni, potrebno zemljište za provedbu projekta osigurao je Grad te su već porušene stare zgrade na lokaciji na raskrižju ulica Grgura Karlovčana i Antuna Radića, te je pripremljena čista građevinska površina.

 

Foto; Grad Đurđevac
foto; Grad Đurđevac

Ukupna površina objekta bit će 3.000 kvadrata, a Centar će biti energetski neovisan jer će se izgraditi fotonaponska elektrana te solarni kolektori za pripremu tople vode, a voda će se zagrijavati dizalicom topline.

UKUPNI BROJ SMJEŠTAJNIH KAPACITETA u Centru iznosi 122 smještajna kapaciteta (kreveta) za funkcionalno ovisne korisnike (treći i četvrti stupanj), kako slijedi:
• 106 kreveta za korisnike starije osobe – treći stupanj usluge,
• 16 kreveta za korisnike starije osobe – četvrti stupanj usluge

Broj osoba kojima se mogu pružiti izvaninstitucijske usluge je ukupno 274, kako slijedi:
• poludnevni boravak – 4 korisnika
• cjelodnevni boravak – 10 korisnika
• privremena spriječenost njegovatelja (treći stupanj usluge) – 4 korisnika
• pomoć u kući – 245 korisnika (50 korisnika usluge organiziranja prehrane, 195 korisnika usluge obavljanja kućnih poslova, održavanja osobne higijene i zadovoljavanja drugih svakodnevnih potreba
• savjetovanje (psihosocijalno savjetovanje i podrška) – 11 korisnika.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

Foto: Božidar Kovač

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live