Novosti

Dani otvorenih polja- berba kamilice

Dani otvorenih polja privukli su velike i male poljoprivrednike s područja Đurđevca i okolnih općina. Kamilica se brala na polju kod lovačkog doma na Pustari, a okupljeni su se mogli upoznati s načinom i tehnologijom branja kamilice, te su dobili savjete o uzgoju ovog bilja.

U berbi kamilice sudjelovao je i gradonačelnik Željko Lacković te je istaknuo kako ljekovito bilje nije tradicionalno sađeno na našem području i ljudi još nemaju iskustva s tim kulturama pa samim time nemaju povjerenja i hrabrosti saditi takvo bilje jer pretežito sade kukuruz i pšenicu. Dodao je kako za otkup ljekovitog bilja postoji velika potražnja, te bi se trebalo razmišljati o iskorištavanju potencijala našeg tla koje je pogodno za takve kulture, a ponajviše za polja kamilice. 

Grad Đurđevac je prepoznao priliku te je raspisao poziv za Mjeru 7. Potpore male vrijednosti za proizvodnju ljekovitog bilja čija je svrha povećanje proizvodnje ljekovitog bilja na području Grada Đurđevca, a korisnici mogu biti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Grad će subvencionirati proizvodnju ljekovitog bilja s 1.000 kuna/ha, a za ekološku proizvodnju država daje i dodatne potpore.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live