Novosti

Dragutin Bešenić dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Đurđevca

Na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca vijećnici su izglasali Dragutina Bešenića za dobitnika javnog priznanja Nagrada za životno djelo. Gospodinu Bešeniću dodjeljuje se ovo javno priznanje za ostvarene rezultate u likovnom stvaralaštvu te djelovanju kao galerista, kolekcionara i donatora, a povodom četrdesete obljetnice slikarstva i izlaganja.
Dragutin Bešenić rođen je u Virju, 4. studenoga 1949. godine. Na likovnoj sceni djeluje od 1977. godine kao samostalni umjetnik, galerist, kolekcionar, donator i izdavač te ove godine slavi 40.-tu obljetnicu slikarstva i izlaganja.
Dragutin Bešenić, slikar je zavidne likovne kulture, vješt u ulju na staklu i na platnu, no ipak najjači u akvarelima. Sudionik je 186 likovnih kolonija u domovini i inozemstvu. Samostalno izlaže od 1979. godine na 35  izložbi u Hrvatskoj i Europi, a sudjelovao je i na preko 250 tematskih izložbi. Uvršten je u monografiju „Čudo hrvatske naive“ i monografiju „Dvadeset godina Paunovca“. Zajedno s Mijom Kovačićem, velikanom hrvatske naive ilustrirao  je roman „Djetinjstvo je vraški šugava stvar“ Miroslava Dolenca Dravskog“.
U svibnju 1993. godine u dvorištu obiteljske kuće u Đurđevcu, organizirao je specifičnu likovnu priredbu „Kolonija prijatelja“ na kojoj je sudjelovalo tridesetak slikara, kipara, fotografa i keramičara iz cijele Hrvatske. To je postao temelj buduće Galerije „Bešenić“. Galerija „Bešenić“ otvorena je 1998. godine sa odabranom postavom od 150 umjetničkih radova. Postava Galerije redovito se mijenja, a godišnje su i dvije tematske izložbe za vrijeme Uskrsa i Božića.
Osim autorskih dijela, fundus Galerije bogat je djelima recentne umjetnosti s kraja 20. stoljeća kako iz Hrvatske tako i Europe i svijeta. Tu su brojna djela hrvatskih klasika kao što su Pulitika, Veža, Rajzer, Prica, Murtić, Gliha, Matković, Jozić, Živković, Turković i drugi.
Godine 1995. u sklopu „Legende o Picokima“ Dragutin Bešenić organizirao je likovnu koloniju slikara i kipara sa tridesetak autora, a 2007., 2008. i 2009. godine zajedno s tadašnjim Centrom za kulturu Đurđevac, Turističkom zajednicom i Gradom Đurđevcom organizirao je slikarsko-kiparske radionice „Picok“.
Gospodin Bešenić od 2011. godine bavi se sakupljanjem minerala, poludragog i dragog kamenja, a radi i na oplemenjivanju ABONOSA – hrasta koji je sazrijevao četiri do pet tisuća godina u rijeci Dravi. Iz navedenih materijala izrađuje unikatne umjetnine koje također izlaže u Galeriji.
Donirao je brojne javne ustanove i vjerske objekte te su njegova donirana djela u Galeriji Majčino selo u Međugorju, u Galeriji Dječeg vrtića Maslačak Đurđevac, u Galeriji Osnovne škole Franjo Viktor Šignjar u Virju, Vjeronaučnoj dvorani župe sv. Jurja u Đurđevcu, Galeriji Jurlinovi dvori u Pimoštenu i drugima.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih se ističe medalja grada Windsora s likom princa Charlesa i princeze Diane. O njegovom stvaralaštvu pisali su brojni autori: Krešimir Šalamon, Božica Jelušić, Zdravko Seleš, Danijela Bešenić, Stanko Špoljarić, Olga Vujović, Josip Palada, Igor Brešan, Edita Janković Hapavel, Franjo Horvat, fra Svetozar Kraljević i Lidija Levačić Mesarov.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live