Novosti

Đurđevačka Erasmus+ ekipa na dalekom sjeveru

Od 29.siječnja do 4. veljače tim učenika i nastavnika Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca gostovao je u švedskom gradu Bodenu u okviru provedbe Erasmus+ projekta IMAGINE.
Tjedan od 29. siječnja do 4. veljače srednja škola Björknäs Gymnasiet iz švedskog grada Bodena bila je domaćin prve kratkoročne razmjene učenika u okviru ovog projekta. U razmjeni je sudjelovalo 22 učenika iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Francuske i Rumunjske te 20 učenika iz domaćinske škole. Hrvatski tim ovog su puta predstavljali učenici Jan Fusić, Josipa Kadežabek, Leonarda Karlovčan, Miljna Banjac i David Islam te profesorice Dušanka Vergić i Ana Huzjak Kišivan, zajedno s pedagoginjom Jasnom Horvat Vlahović.

 
 

 
 

Tema modula koji se provodio protekla tri mjeseca je ravnopravnost spolova i tom temom su se učenici intenzivno bavili tijekom razmjene. U tri mjeseca pripreme svi učenici su čitali knjigu Roxane Gay „Bad Feminist“, pogledali film „Made in Dagenham“, pogledali i kritički se osvrnuli na 5 govora na temu feminizma i jednakosti spolova, pripremili dvije pedagoške radionice za provedbu među vršnjacima, izradili digitalne postere o istaknutim ženama koje su doprinijele promicanju ženskih prava te pripremili prezentacije određenih nacionalnih zakona koji se bave ravnopravnošću spolova.

 
 

 
 

Tijekom tjedna provedenog u Švedskoj, učenici su sa svojim vršnjacima proveli ukupno šest pedagoških radionica vezanih uz ravnopravnost spolova, a koje su se konkretno bavile različitim aspektima te teme poput rodnih i spolnih uloga, stereotipovima, feminizmom i psihološkim nasiljem u adolescentskim vezama. U radionicama su korištene raznolike metode poput kritičke rasprave, kviza i igre uloga. Učenici su također svojim vršnjacima iz projekta prezentirali nacionalne zakone vezane uz ravnopravnost spolova, a u petak su u manjim skupinama te zakone predstavili i učenicima imigrantima iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Somalije i drugih zemalja. Tu su učenici imali izvrsnu priliku saznati kako žive njihovi vršnjaci u drugim dijelovima svijeta i koja prava su im uskraćena.
S obzirom da su u projekt IMAGINE uključeni učenici glazbenog programa švedske škole, svi učenici i nastavnici sudionici su tijekom tjedna zajedno uvježbavali zborsku izvedbu himne projekta, „Imagine“ Johna Lennona, te pjesmu „Pride“ skupine U2, koje su izveli na završnom koncertu.

 
 

 
 

Uz sve što su naučili o ravnopravnosti spolova, sudionici ovog događanja upoznali su se i s mnogim aspektima švedske kulture i švedskog sustava obrazovanja. Grad Boden smješten je na sjeveru Švedske, tako da su i učenici i nastavnici imali priliku posjetiti sajam u gradu Jokkmokku koji je smješten u arktičkom krugu i u kojem obitava domorodački narod Sami. Sudionici su imali i izuzetnu sreću vidjeti auroru borealis, okušati se u nordijskom skijanju, vidjeti sobove, kušati razne švedske specijalitete, upoznati se s impresivnim švedskim obrazovnim sustavom i naravno, zabaviti se, družiti, sklopiti trajna prijateljstva i proširiti svoje vidike.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live