Novosti

Hrvatska zajednica županija okupila žene aktivne u lokalnoj i regionalnoj politici

Okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici po prvi je puta održano krajem siječnja u Rijeci, a vrijednost ove inicijative Hrvatske zajednice županija prepoznale su političarke diljem Hrvatske.
U nadi da će brojke na ovim lokalnim izborima biti pozitivnije za žene u odnosu na izbore 2013. godine, ponovno okupljanje žena organizirano je na poziv Međimurske županije. Započelo je prijemom kod župana Matije Posavca kojemu se pridružio i ministar uprave i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić, a nastavljeno je panel raspravom na kojoj je sudjelovala i bivša premijerka Jadranka Kosor, istaknuvši kako nije dobro da niti jedna parlamentarna stranka nema ženu na čelu, a još je poraznije da imamo tako malo žena u Hrvatskom saboru.
Ključne poruke inicijative za više žena u politici su da se žene se moraju međusobno povezivati i podupirati neovisno o stranci kojoj pripadaju, a potrebno je i uvesti izborni sustav prema modelu jedna žena – jedan muškarac na stranačkim listama. Verica Rupčić, predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, ujedno i predsjednicu Povjerenstava za ravnopravnost spolova KKŽ dodala je i da je u sljedećem koraku ove inicijative važno raditi na uključivanju mladih.
Na panel raspravi su sudjelovale malobrojne žene koje se nalaze na izvršnim funkcijama u hrvatskoj politici.
Sljedeće okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici održat će se u Šibensko-kninskoj županiji, kada se očekuje da će postotak žena biti znatno bolji od ovoga danas.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live