Novosti

Inicijativa za proglašenje pogače z orejima kao nematerijalno kulturno dobro

Pokrenuta je inicijativa za proglašenje pogače z orejima kao nematerijalno kulturno dobro, a prijava za zaštitu je ovih dana predana u Ministarstvo kulture. Inicijativu su pokrenule Anđela Lenhard Antolin i Udruga žena Grada Đurđevca .
Za prijavu je prikupljena sva dokumentacija vezana uz tradiciju izrade ovog kolača u našem kraju, a snimljen je i video koji prikazuje kako su nekad žene pripremale ovaj kolač.
Podravska pogača z oreji stara je jednostavna i izvrsna poslastica koju na području đurđevačke Podravine (od Podravskih Sesveta do Novigrada Podravskog ) priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca i područja oko njega. Terenska istraživanja koja su provedena pokazala su da to nije bio kolač koji se spravljao za blagdane, nego za jesenske i zimske poljoprivredne berbe i kućanske poslove, u koje je bilo uključeno više ljudi, ali i za vrijeme Korizme i posta.
Posljednjih 50-godina pogača z oreji je i nezaobilazni eksponat na tradicionalnim izložbama kolača za vrijeme Picokijade, a ovime će turistička ponuda Đurđevca dobiti još jednu prepoznatljivu gastronomsku deliciju.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live