Novosti

Kava s novinarima s naglaskom na projekte u zdravstvu i školstvu

Župan Darko Koren sa zamjenicima Ivanom Palom i Darkom Sobotom  održao je tiskovnu konferenciju za medije kojoj je prisustvovao i ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić na kojoj se razgovaralo o aktivnostima u radu Županijske uprave u proteklom razdoblju te najavi novih projekata u zdravstvu i školstvu.
Župan Darko Koren uvodno se osvrnuo na rekonstrukciju škole Sveti Petar Orehovec pri čemu je istaknuo kako problemi sežu u doba izgradnje škole, a geotehnički nalaz koji je Županija naručila potvrđuje klizište kao uzrok nastanka pukotina. Ovlaštena tvrtka trenutno izrađuje glavni i izvedbeni projekt  rekonstrukcije čiji je rok 24. ožujka te će se nakon toga raspisati natječaj za izvođenje radova.
Projekt rekonstrukcije zgrade OŠ Sveti Petar Orehovec, Županija prijavljuje i na Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kao i dogradnju PŠ Peteranec  vrijednu oko 2 milijuna kuna.
Županija je unazad nekoliko godina prepoznala važnost ulaganja s ciljem podizanja energetske učinkovitosti školskih objekata i sportskih dvorana pa je tako od 18 matičnih osnovnih škola certificirala njih 17 te 14 objekata područnih škola i sportskih dvorana kao i većinu srednjih škola i učenički dom. Župan je danas izvijestio i o daljnjim aktivnostima u  području energetske obnove školskih objekata pri čemu je posebno istaknuo Osnovnu školu prof. Viktora Šignjara Virje i Osnovnu školu Fran Koncelak Drnje čija vrijednost energetske obnove iznosi zajedno oko 9 milijuna kuna, od čega Županija planira osigurati 60 posto bespovratnih sredstava  iz EU fondova.
Županija, Dom zdravlja KKŽ i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja aktivno pripremaju projektnu dokumentaciju za apliciranje na natječaj „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“ ukupne vrijednosti oko 8,5 milijuna kuna. Ovim projektom planiraju se ulaganja u prostorije Doma zdravlja u Koprivnici, Ferdinandovcu, Hlebinama, Kalniku, Kloštru Podravskom, Podravskim Sesvetama, Sv. Ivanu Žabnu, Virju, Drnju i Ždali te nabava opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu i dentalnu medicinu.
Potpisani su i sporazumi o provođenju Programa „Pomoć u kući starijim osobama“ na području 19 općina i gradovima Đurđevcu i Križevcima, za što je Županija od  2009. godine pa sve danas  osigurala gotovo 6 milijuna kuna dok su općine i gradovi na čijem se području Program provodi sufinancirale s oko 3,6 milijuna kuna.
Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić govorio je o apliciranju na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 36 milijuna kuna koji obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i opremanje dnevnih bolnica u OB Koprivnica. Dobivena je pozitivna ocjena sukladnosti projekta dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija od strane Ministarstva zdravstva.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live