Novosti

Konstituirano Županijsko povjerenstvo za praćenje provedbe Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma

U prostorijama Županijske uprave održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje od 2017. do 2020. godine, koju je vodio predsjednik Povjerenstva i zamjenik župana Ivan Pal.
Članove Povjerenstva imenovao je župan Darko Koren, a osim predstavnika upravnih tijela Županije, Vijeća romske nacionalne manjine i romskih organizacija, uključeni su i predstavnici jedinica lokalne samouprave u kojima Romi žive u većem broju.
Uvodno se obratio župan Koren koji je pohvalio dosadašnju suradnju i komunikaciju s romskom zajednicom te istaknuo: „Pozdravljam i podržavam svaku aktivnost koja se poduzima u svrhu jačanju našeg dijaloga, a samo zajednički možemo riješiti pitanja i probleme romske nacionalne manjine.“
Predsjednik Povjerenstva Pal podsjetio je kako je Županijska skupština krajem prošle godine donijela navedeni Akcijski plan, na čijoj je izradi posebno zahvalio pročelnici Marini Horvat Pavlic i pomoćniku pročelnice za zdravstveno-socijalne djelatnosti Miroslavu Belobrku.
Smatram da donošenje Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma stavlja Koprivničko-križevačku županiju u sam vrh županija koje su napravile iskorak u administrativnom i svakom drugom obliku – nadam se da će tako biti i nadalje, a preko Povjerenstva pratit ćemo provedu planiranih aktivnosti “, kazao je Pal.
Akcijski plan svojevrsna je međuresorska javna politika na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini, koja ima karakter socijalne politike jer obuhvaća mjere vezane uz socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje, zaštitu prava manjinskih skupina, a povezana je s resorima ekonomske, infrastrukturne i kulturne politike. Proizlazi iz Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020., a temeljno je načelo zaštita od diskriminacije, čime se jača integracija Roma u društvo te ostvaruju jednake mogućnosti u okviru resursa koji su dostupni većinskom stanovništvu. Neke od mjera definirane u Akcijskom planu su: povećanje prostorne i komunalne uređenosti naselja i razine gospodarske aktivnosti i zapošljavanja romske populacije, unapređenje kvalitete života socijalno ugroženog romskog stanovništva, povećanje osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja Roma, uključivanje romskih pomagača za rad u školama, razvoj kulture romske zajednice i slično.
Marina Horvat Pavlic pojasnila je kako će za uspješnu provedbu mjera biti važna proračunska sredstva jedinica lokalnih samouprava te kako su ključan element Akcijskog plana indikatori praćenja, iz kojeg je razloga i osnovano Povjerenstvo. Dodala je kako se planiraju sastajati dva puta godišnje te podnositi izvješća za svaku godinu kako bi pratili napredak.
U ime Vijeća romske nacionalne manjine obratio se predsjednik Udruge Roma „Korak po korak“ Franjo Horvat koji je pohvalio donošenje Akcijskog plana i osnivanje Povjerenstva te naglasio važnost suradnje i dogovora s jedinicama lokalne i područne samouprave, kao i kontinuiran rad na podizanju kvalitete života Roma.
S obzirom da se bliži Svjetski dan Roma, Franjo Horvat uputio je poziv na svečanu proslavu koja će se održati u dvorani Srednje škola Koprivnica, 8. travnja s početkom u 16 sati. Očekuje se nekoliko stotina pripadnika romske zajednice iz svih dijelova Hrvatske koji su pripremili bogat kulturno-umjetnički program, nakon čega će biti upriličeno prigodno druženje.
 
 
(foto kckzz.hr)

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live