Novosti

O udomiteljstvu i deinstitucionalizaciji domova u emisiji Neki novi klinci

Deinstitucionalizacija domova za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi je proces kojim se djeci i mladima omogućava drugačiji oblik smještaja i skrbi, odnosno njihovo uključivanje u život zajednice. Osnovni cilj tog procesa je osnaživanje obitelji djece, pružanje podrške u razvoju roditeljskih vještina ali i omogućavanje djetetu života u obiteljskom okruženju, u kojem bi svako dijete trebalo odrastati.
Upravo je važnost procesa deinstitucionalizacije i udomiteljstvo kao poželjan alternativni oblik skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi bila tema emisije Neki novi klinci u programu Podravskog radija, u kojoj smo ugostili predsjednicu Udruge za udomitelje Osmijeh iz Đurđevca, Dubravku Čordašev, koja nas je u početku upoznala ukratko sa radom Udruge;
 
 
 
 
Predsjednica Čordašev istaknula je važnost deinstitucionalizacije domova prvenstveno iz razloga da bi svako dijete trebalo odrastati u obiteljskom okruženju i zdravoj okolini, te kako je posebno važno dijete u najranijom dobi smjestiti u obitelj.
Naglasila je i kako je u izradi novi Zakon o udomiteljstvu, a kojim bi se trebala regulirati prava i djece ali i samih udomitelja kojim bi se između ostalog, uvela i profesionalizacija udomitelja.
Također je naglasila kako je za baviti se udomiteljstvom prvenstveno potrebno puno ljubavi i strpljenja, dok su potrebe na lokalnoj razini za udomiteljskim obiteljima uistinu velike.
Predsjednica Čordašev istaknula je i još jedan veliki cilj Udruge u ovoj godini;
 
 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio