Novosti

Obilježavanje kampanje „Milijarda ustaje“ 10. veljače u Križevcima

Kampanja “Milijarda ustaje” svjetska je globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka, a podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna je žena fizički zlostavljana, svake se godine prijavi oko 20 tisuća slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.
“Milijarda ustaje” globalni je prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu.
Šestu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution“ u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja. Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava za život. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.
U Hrvatskoj je 2016. godine  godine ubijeno 20 žena,  a njih 18 ubile su njima bliske osobe ili partneri, dok je u 2017. godini ubijeno 17 žena od strane bliskih osoba ili partnera.
Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a ženama i djevojčicama u Hrvatskoj još uvijek nije osigurana konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.
Kampanja „Milijarda ustaje“ i ove se godine održava u brojnim gradovima u Hrvatskoj,  kojima se pridružuju i Križevci, a u organizaciji akcije sudjeluju Križevačke mažoretkinje, Udruga osoba s invaliditetom Križevci, Udruga “HERA” Križevci te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije.
Akcija na Strossmayerovom trgu u Križevcima održat će se u subotu, 10. veljače 2018. godine od 11.30 do 12 sati, a organizatori će upoznati građane s važnosti obilježavanja kampanje, osiguranja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te pozvati sve na nultu stopu tolerancije na nasilje, a na kraju događanja u zrak će poletjeti crni baloni kao znak sjećanja na žene koje su ubijene od strane svojih partnera ili bliskih osoba u posljednje dvije godine.
 

 
foto;  kckzz.hr

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live