Novosti

Odred izviđača Picoki sudjelovao na projektu I-SPOT-Scout Impact

Proteklog vikenda, predstavnici Odreda izviđača „Picoki“, u okolici Slunja, u predivnoj šumi iznad rijeke Korane, sudjelovali su na projektu Saveza izviđača Hrvatske „I-SPOT – Scout Impact“ za dobnu skupinu istraživača (mladi od 16 do 21 godine). U organizaciji su im nesebično pomogli udruga „Most“ iz Slunja te Turistička zajednica grada Slunja, bez kojih ova aktivnost uopće ne bi bila moguća.

Što zapravo znači I-SPOT? I – izviđači istraživači, S – susreti, sreća, P – putovanja, priroda, pjesma, O – obrazovanje, osmijeh, T – tim, trening. Kad spojite sve te riječi dobijete upravo ono što je povezalo mlade iz Splita, Zagreba, Vinkovaca, Otoka, Đurđevca, Krapine, Koprivnice, Pule, Križa, Rajića, Rijeke i Osijeka, s mladima iz Slunja i okolice.

Inicijativa za osnivanjem izviđačke udruge u Slunju bila je poticaj Savezu izviđača Hrvatske da upravo kod njih organiziraju središnju aktivnost projekta smatrajući kako će istraživači svojim prisustvom i ostvarivanjem različitih programskih zadataka biti najbolja prezentacija skautizma i njegovog značaja, ne samo za mlade, već i za zajednice iz kojih dolaze. Pet srednjoškolaca s područja Slunja i Korenice pridružilo im se u projektu ne bi li oni jednog dana mogli biti okosnica nove izviđačke udruge na tom području.

Kroz nekoliko radionica bavili su se identifikacijom problema lokalnih zajednica iz kojih su došli, osmišljavanjem načina na koje bi izviđači mogli pomoći u rješavanju istih, te razradom projekata kroz koje bi to mogli provesti u djelo kad se vrate svojim kućama. Predvečer su uživali na gradskom kupalištu uz razne izviđačke igre. Upoznavali su se s potencijalnim izvorima financiranja projekata koje su osmislili. Kroz igru uloga vježbali su predstavljanje svojih ideja raznim donatorima, nakon čega je uslijedila analiza njihovih prezentacija. Održano je i nekoliko kratkih okruglih stolova na kojima su imali priliku dati svoje prijedloge za poboljšanje postojećeg programa za istraživače te se upoznati s nekim međunarodnim aktivnostima namijenjenim njihovom dobnom uzrastu koje se održavaju ovo ljeto. Prijatelji iz udruge „Geocaching Hrvatska“ prezentirali su „geocaching“, suvremeni lov na blago, u koji je uključeno 6 milijuna ljudi iz cijelog svijeta. Vikend je završio izletom u Rastoke.

Važno ja napomenuti kako je veći dio projekta financirao Francuski skautski savez (Fédération du Scoutisme Français). Naime, njihovi istraživači dio svoje godišnje članarine uplaćuju u Fond solidarnosti za pomoć pri realizaciji projekata svojih vršnjaka iz drugih zemalja. Ove su godine odlučili financirati projekt „I-SPOT – Scout Impact“, smatrajući kako upravo istraživači Saveza izviđača Hrvatske svojim radom mogu dati veliki doprinos poboljšanju kvalitete života lokalnih zajednica iz kojih dolaze. Svojom su podrškom još jednom pokazali kako biti izviđač znači biti član velike izviđačke obitelji koja ne poznaje granice.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live