Novosti

Održan 13. sastanak Stalnog hrvatskog-mađarskog mješovitog povjerenstva za upravljanje u katastrofama

 

Na temelju Sporazuma o suradnji na području zaštite od prirodnih i civilizacijskih katastrofa Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske te plana rada Mješovitog povjerenstva održan je 13. po redu sastanak Stalnog hrvatsko-mađarskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama.

Sastanku je prisustvovao i župan Darko Koren.

Prisutnima se obratio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić koji je ukratko prezentirao nove zakonske okvire Zakona o sustavu civilne zaštite.

O zakonskim novostima i najznačajnijim događajima u području civilne zaštite i vatrogastva u Hrvatskoj govorili su zapovjednik civilne zaštite Republike Hrvatske, Josip Sajko koji je tom prilikom održao i prezentaciju na temu Procjene rizika, Zakona o sustavu civilne zaštite, a prisutne je obavijestio i o novostima vezanima za razvoj civilne zaštite. Nadalje, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković upoznao je prisutne s novostima iz područja vatrogastva, a nakon čega su i mađarski predstavnici predstavili stanje civilne zaštite i vatrogastva u Republici Mađarskoj.

Razmjena stručnjaka 2015.-2016. bila je jedna od tema sastanka, koju je prezentirao pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić koji je tom prilikom obavijestio nazočne da je provedeno ukupno šest razmjena. Dodao je da je Republika Mađarska u 3 županije organizirala tri razmjene, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje bila je domaćin triju razmjena u Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Osječko-baranjskoj županiji. Istaknuo je da su prilikom razmjene, a u okviru jačanja regionalne suradnje, mađarski stručnjaci željeli pobliže upoznati sustav vatrogastva, posjetiti javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva te steći uvid u njihove aktivnosti.

Između ostalog, na sastanka se razgovaralo i o suradnji u okviru zajedničkih projekata te o mogućoj trilateralnoj zajedničkoj vježbi, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Zaključno je usvojen radni plan zajedničkih aktivnosti na regionalnoj i lokalnoj razini te je potpisano izvješće sa sastanka

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live