Novosti

Održan zajednički sastanak Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i voditelja školskih preventivnih programa

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti dana u prostorima Županijske uprave u ponedjeljak je održan zajednički sastanak voditelja školskih preventivnih programa osnovnih i srednjih škola te članova Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije.
Okupljene je na samom početku pozdravio zamjenik župana i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić koji je je naglasio kako u županijskom Akcijskom planu za suzbijanje zlouporabe droga središnje mjesto imaju upravo školski preventivni programi, a za koje Koprivničko-križevačka županija osigurava sredstva iz svojih izvornih prihoda.
Koordinatorica za školske preventivne programe i zamjenica predsjednika Povjerenstva Jasna Horvat Vlahović predstavila je rezultate istraživanja “Rizična ponašanja mladih Koprivničko-križevačke županije”, a u kojem je u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca 2015. godine sudjelovalo 1424 učenika osmih razreda 25 osnovnih škola i trećih razreda 8 srednjih škola.
Članice Povjerenstva Petra Sobota-Frčak i Jelena Šimek Kristović govorile su o minimalnim standardima prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu koji su namijenjeni svim stručnjacima koji se, izravno ili neizravno, bave prevencijom ovisnosti. Osnovni cilj minimalnih standarda prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu je osigurati dosljedno i kontinuirano provođenje programa prevencije ovisnosti u svim odgojno-obrazovnim ustanovama primjenjujući tri razine prevencije – univerzalnu, selektivnu i indiciranu te strategije okruženja. Standardi sadrže odgovore i preporuke na pitanja o onome što je učinkovito u prevenciji ovisnosti, što se u prevenciji ovisnosti pokazalo neučinkovitim ili nedovoljno utemeljenim na dokazima, te što je učinkovito u prevenciji ovisnosti s obzirom na dob ciljane populacije.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content