Novosti

Održana 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca

Vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno donijeli odluku o imenu Športsko- rekreacijskog centra koji će se u znak sjećanja na potpredsjednika Gradskog vijeća zvati „Vlado Leščan – Duspe“.
Vlado Leščan bio je izuzetno aktivan u društvenom i političkom životu Grada Đurđevca. Od osnutka Košarkaškog kluba „Mladost“ 1972. godine bio je aktivan igrač i kapetan momčadi kojoj je ostao vjeran i za koju je nastupao cijeli svoj igrački vijek. Bio je niz godina kapetan kluba, te predsjednik košarkaškog kluba.
Bio je svestrani sportaš. Pored košarke bavio se i nogometom, streljaštvom i tenisom te je nastupao za đurđevačke klubove. Uvijek se zalagao za sportaše, pomagao u nabavljanju potrebne opreme i uređenju sportskih igrališta stoga je prigodno da ŠRC nosi ime Vlade Leščana- rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman.
Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je i Program potpora namijenjen poljoprivrednicima u 2017. godini.
Program se sastoji od 12 mjera kojima se želi pomoći poljoprivrednicima da unaprijede svoja gospodarstva te prošire djelatnosti. U odnosu na 2016. godinu program je proširen na potpore za registraciju turističkih djelatnosti, unaprjeđenje sadržaja i promociju poljoprivrednih gospodarstava.
Mjera potpore male vrijednosti za uvođenje turističke ponude na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu odnosi se na potporu za registraciju dodatnih turističkih djelatnosti i to za provedbu marketinških aktivnosti u visini 1.00 kuna, potpora po ostvarenom noćenje u visini 10 kuna po noćenju i potpora za unaprjeđenje usluge smještajnih kapaciteta  500,00 kuna po krevetu godišnje, a najviše do 2.500,00 kuna.
Cilj potpore male vrijednosti za promociju poljoprivrednih proizvoda je povećanje prepoznatljivosti kroz verbalni i vizualni identitet marke prehrambenih poljoprivrednih proizvoda s područja Grada Đurđevca kroz regionalnu oznaku kvalitete. Visina potpore za izradu promotivnih materijala iznosi 50% od ukupne investicije, a maksimalno do 1.000,00 kuna.
Nova mjera je i mjera poticanja uzgoja autohtonih vrsta kokoši i purica kojom se želi potaknuti stanovnike s područja Grada Đurđevca na uzgoj domaćih kokoši, poput kokoši hrvatica i domaćih purica, a za potrebe proširenja ugostiteljske ponude u gradu. Mjerom se nastoji povećati ekstenzivni uzgoj i držanje autohtonih pasmina kokoši i pura. Potpora za uzgoj kokoši subvencionirati će se s 15 kuna po kokoši kupljenom iz registriranog jata, a za uzgoj domaćih purica subvencionirati će se s 30 kuna po purici. Mjeru mogu koristiti osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a maksimalni iznos potpore iznosi 3.000,00 kuna.
Tu su i mjere promocije domaćih proizvoda te savjetodavne usluge za prijavu na natječaje fondova Europske unije.
Zadržane su i mjere koje su u prijašnjem razdoblju najčešće korištene poput potpora za nabavu opreme i strojeva, nabavu plastenika i umjetno osjemenjivanje. Potpora za umjetno osjemenjivanje je ove godine povećana te će Grad u potpunosti snositi trošak prvog umjetnog osjemenjivanja krmača  i goveda, bez iznosa PDV-a.
Za program potpore u poljoprivredi u 2017. godini u Proračunu je planirano 200.000,00 kuna.
Vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o prijavi projekta izgradnje sanjkališta u Svetoj Ani na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Projekt izgradnje sanjkališta nastavak je dugogodišnjeg ulaganja u turistički razvoj najmanjeg prigradskog naselja.
Nakon obnove vodenice sa popratnim sadržajem, te otkupom zemljišta za sanjkalište Grad Đurđevac želi iskoristiti raspisane mjere ruralnog razvoja koje potiču razvoj naselja s 2.000 stanovnika na način da se obogati turistička ponuda. Vrijednost projekta nabave opreme za sanjkalište iznosi 3,5 mil. kuna, a prijavom na mjeru nastoji se dobiti 90% sufinanciranja od ukupnog iznosa iz europskih fondova.
Projektom će se oživjeti sanjkalište koje godinama služi u rekreativne svrhe, a u planu je postavljanje vučnica, postavljanje sustava rampi i tobogana, te uređenje staza za spuštanje koje će se moći koristiti tijekom cijele godine jer će biti prilagođene i za spuštanje na gumenim jastucima. Sanjkalište će obuhvatiti i sadržaje za rekreaciju, ali i poseban prostor za igranje čime će se obogatiti postojeća ponuda. Takav sportski sadržaj privući će više gostiju, te daje mogućnost razvijanja radnih mjesta u uslužnim djelatnostima.
Na kraju sjednice Gradskog vijeća Martin Mahović je vijećnicima i novinarima prezentirao vrlo važno i veliko otkriće za povijest Đurđevca.
Grad Đurđevac je ove godine povodom Đurđeva planirao proslaviti 750. obljetnicu od spominjanja svoga imena s obzirom na do sada smatrani najstariji zapis iz 1267. godine iz darovnice Bele IV kao” villa sancti Georgii”.
No, zahvaljujući istraživačkom radu gospodina Ranka Pavleša, hrvatskog povijesnog topografa i njegovom radu „Podravina u srednjem vijeku” iz 2013. gdje on dolazi do podatka da se u prijepisu dokumenta iz 1237. spominje podjela posjeda Oxzeu Sengurg ili Svetog Jurja vidljivo je da je prvo spominjanje naselja još starije. Riječ je o Odredbi palatina Dionizija oko podjele naselja Svetog Jurja između župana Csapo i magistra Tiburcija.
Gospodin Pavleš rekao je da je dokument pronašao u Mađarskom državnom arhivu, te smo angažmanom i poznavanjem mađarskog jezika Ivane Pavlović došli i do ovog izuzetno vrijednog dokumenta koji po prvi puta javno prezentiramo. Ova Odredba je prepisana iz originala i objavljena u „Monumenta Hungariae historica” u Budimpešti 1873. godine, te ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje Đurđevca da se uključe u potragu za originalnom ispravom i daljnje istraživanje bogate povijesti ovog kraja- rekao je Mahović.
Tako će Đurđevčani zahvaljujući ovom otkriću ove godine za Đurđevo svečano proslaviti 780. obljetnicu od spominjanja imena Đurđevca.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live