Novosti

Održana 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca

Vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno donijeli odluku o imenu Športsko- rekreacijskog centra koji će se u znak sjećanja na potpredsjednika Gradskog vijeća zvati „Vlado Leščan – Duspe“.
Vlado Leščan bio je izuzetno aktivan u društvenom i političkom životu Grada Đurđevca. Od osnutka Košarkaškog kluba „Mladost“ 1972. godine bio je aktivan igrač i kapetan momčadi kojoj je ostao vjeran i za koju je nastupao cijeli svoj igrački vijek. Bio je niz godina kapetan kluba, te predsjednik košarkaškog kluba.
Bio je svestrani sportaš. Pored košarke bavio se i nogometom, streljaštvom i tenisom te je nastupao za đurđevačke klubove. Uvijek se zalagao za sportaše, pomagao u nabavljanju potrebne opreme i uređenju sportskih igrališta stoga je prigodno da ŠRC nosi ime Vlade Leščana- rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman.
Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je i Program potpora namijenjen poljoprivrednicima u 2017. godini.
Program se sastoji od 12 mjera kojima se želi pomoći poljoprivrednicima da unaprijede svoja gospodarstva te prošire djelatnosti. U odnosu na 2016. godinu program je proširen na potpore za registraciju turističkih djelatnosti, unaprjeđenje sadržaja i promociju poljoprivrednih gospodarstava.
Mjera potpore male vrijednosti za uvođenje turističke ponude na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu odnosi se na potporu za registraciju dodatnih turističkih djelatnosti i to za provedbu marketinških aktivnosti u visini 1.00 kuna, potpora po ostvarenom noćenje u visini 10 kuna po noćenju i potpora za unaprjeđenje usluge smještajnih kapaciteta  500,00 kuna po krevetu godišnje, a najviše do 2.500,00 kuna.
Cilj potpore male vrijednosti za promociju poljoprivrednih proizvoda je povećanje prepoznatljivosti kroz verbalni i vizualni identitet marke prehrambenih poljoprivrednih proizvoda s područja Grada Đurđevca kroz regionalnu oznaku kvalitete. Visina potpore za izradu promotivnih materijala iznosi 50% od ukupne investicije, a maksimalno do 1.000,00 kuna.
Nova mjera je i mjera poticanja uzgoja autohtonih vrsta kokoši i purica kojom se želi potaknuti stanovnike s područja Grada Đurđevca na uzgoj domaćih kokoši, poput kokoši hrvatica i domaćih purica, a za potrebe proširenja ugostiteljske ponude u gradu. Mjerom se nastoji povećati ekstenzivni uzgoj i držanje autohtonih pasmina kokoši i pura. Potpora za uzgoj kokoši subvencionirati će se s 15 kuna po kokoši kupljenom iz registriranog jata, a za uzgoj domaćih purica subvencionirati će se s 30 kuna po purici. Mjeru mogu koristiti osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a maksimalni iznos potpore iznosi 3.000,00 kuna.
Tu su i mjere promocije domaćih proizvoda te savjetodavne usluge za prijavu na natječaje fondova Europske unije.
Zadržane su i mjere koje su u prijašnjem razdoblju najčešće korištene poput potpora za nabavu opreme i strojeva, nabavu plastenika i umjetno osjemenjivanje. Potpora za umjetno osjemenjivanje je ove godine povećana te će Grad u potpunosti snositi trošak prvog umjetnog osjemenjivanja krmača  i goveda, bez iznosa PDV-a.
Za program potpore u poljoprivredi u 2017. godini u Proračunu je planirano 200.000,00 kuna.
Vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o prijavi projekta izgradnje sanjkališta u Svetoj Ani na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Projekt izgradnje sanjkališta nastavak je dugogodišnjeg ulaganja u turistički razvoj najmanjeg prigradskog naselja.
Nakon obnove vodenice sa popratnim sadržajem, te otkupom zemljišta za sanjkalište Grad Đurđevac želi iskoristiti raspisane mjere ruralnog razvoja koje potiču razvoj naselja s 2.000 stanovnika na način da se obogati turistička ponuda. Vrijednost projekta nabave opreme za sanjkalište iznosi 3,5 mil. kuna, a prijavom na mjeru nastoji se dobiti 90% sufinanciranja od ukupnog iznosa iz europskih fondova.
Projektom će se oživjeti sanjkalište koje godinama služi u rekreativne svrhe, a u planu je postavljanje vučnica, postavljanje sustava rampi i tobogana, te uređenje staza za spuštanje koje će se moći koristiti tijekom cijele godine jer će biti prilagođene i za spuštanje na gumenim jastucima. Sanjkalište će obuhvatiti i sadržaje za rekreaciju, ali i poseban prostor za igranje čime će se obogatiti postojeća ponuda. Takav sportski sadržaj privući će više gostiju, te daje mogućnost razvijanja radnih mjesta u uslužnim djelatnostima.
Na kraju sjednice Gradskog vijeća Martin Mahović je vijećnicima i novinarima prezentirao vrlo važno i veliko otkriće za povijest Đurđevca.
Grad Đurđevac je ove godine povodom Đurđeva planirao proslaviti 750. obljetnicu od spominjanja svoga imena s obzirom na do sada smatrani najstariji zapis iz 1267. godine iz darovnice Bele IV kao” villa sancti Georgii”.
No, zahvaljujući istraživačkom radu gospodina Ranka Pavleša, hrvatskog povijesnog topografa i njegovom radu „Podravina u srednjem vijeku” iz 2013. gdje on dolazi do podatka da se u prijepisu dokumenta iz 1237. spominje podjela posjeda Oxzeu Sengurg ili Svetog Jurja vidljivo je da je prvo spominjanje naselja još starije. Riječ je o Odredbi palatina Dionizija oko podjele naselja Svetog Jurja između župana Csapo i magistra Tiburcija.
Gospodin Pavleš rekao je da je dokument pronašao u Mađarskom državnom arhivu, te smo angažmanom i poznavanjem mađarskog jezika Ivane Pavlović došli i do ovog izuzetno vrijednog dokumenta koji po prvi puta javno prezentiramo. Ova Odredba je prepisana iz originala i objavljena u „Monumenta Hungariae historica” u Budimpešti 1873. godine, te ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje Đurđevca da se uključe u potragu za originalnom ispravom i daljnje istraživanje bogate povijesti ovog kraja- rekao je Mahović.
Tako će Đurđevčani zahvaljujući ovom otkriću ove godine za Đurđevo svečano proslaviti 780. obljetnicu od spominjanja imena Đurđevca.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content