Life StyleNovostiVijesti iz Podravine

Općina Kloštar Podravski; Dvogodišnji program pod nazivom – Luckasti umirovljenici bliži se ulasku u drugo polugodište druge godine programa

Dvogodišnji program pod nazivom “Luckasti umirovljenici” Općine Kloštar Podravski i Udruge matice umirovljenika Općine Kloštar Podravski usmjeren ka unapređenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba odobrenog u okviru natječaja Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za 2021. i 2022. godinu bliži se ulasku u drugo polugodište druge godine programa.

Kroz aktivnosti i radionice ostvaruje se redovita socijalna interakcija koja starijim osoba omogućava sretnije i zadovoljnije stanje što znači bolje dugoročno mentalno zdravlje.

Zaposlena voditeljica Programa „Luckasti umirovljenici“ uspješno organizira dnevne aktivnosti i radionice programa prilagođene interesima i potrebama starijih osoba.

Jedna od novijih ovogodišnjih aktivnosti je nordijsko hodanje za koju su nabavljeni štapovi financirani sredstvima projekta. Zbog velikog interesa druženja u prirodi umirovljenici se i aktivno rekreiraju vozeći bicikl te istražuju ljepotu prirode naše Općine.

Na aktivnostima igranja društvenih igara omogućeno im je društveno povezivanje te im je ta aktivnost zabavnog karaktera posebno zaokupila pažnju zbog timskog rada.

U Programu na radionicama koje vode vanjski izvoditelji su osigurani honorari, radionicu tjelovježbe vodi stručna fizioterapeutkinja koja vodi kvalitetne vježbe u skladu s njihovom dobi, fizičkim mogućnostima i željama. Programirane i strukturirane vježbe stručnog fizioterapeuta pokazale su se kao idealne za korisnike te su od velike koristi za njihovo zdravlje i dobrobit.

Vanjska izvoditeljica kreativne radionice ručnih radova i praktičnih radova te slikanja akrilnim bojama na platnu i crtanja prirodnim ugljenom je studentica pete godine modnog dizajna i sveučilišna prvostupnica inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, s volonterskim iskustvom u vođenju radionica ovog tipa. Za ovakve tipove radionica iskustvo nije potrebno, dovoljno je da su korisnici programa otvoreni za kreativnim izražavanjem, a to se vidjelo na dosadašnjem odazivu i izuzetnim rezultatima te pozitivnim komentarima korisnika kao izuzetno zabavne radionice. Svi dosadašnji radovi bili su izloženi na proslavi Dana Općine Kloštar Podravski koje su mogli vidjeti stanovnici lokalne zajednice i šire kao neizravni korisnici programa, umirovljenici su uz izložbu sudjelovali i u natjecanju u kuhanju gulaša.

Ujedno informatičke radionice izvodi vanjska izvoditeljica, prvostupnica informatike s višegodišnjim iskustvom u provedbi projekata, koja je već u ranijim programima Udruge („Aktivirajmo se u mirovini“) aktivno sudjelovala kao izvoditelj te su korisnici izrazili zadovoljstvo njenim radom tijekom prijašnjih informatičkih radionica.

Uz vanjske izvoditelje na programu sudjeluju i dvije volonterke i to na eko i kulinarskim radionicama te na informatičkim i kreativnim radionicama. Sudjeluju u pripremanju materijala i prostora za održavanje radionica te su podrška izravnim korisnicima programa.

Odlukom stožera Civilne zaštite o popuštanju mjera održane su i predviđene radionice u suradnji sa dječjem vrtićem „IGRA“ u Kloštru Podravskom .

Sa djecom je održana eko radionica sadnje cvijeća nabavljena ovim programom gdje su umirovljenici zajedno sa tetama i mališanima dječjeg vrtića uredili okoliš dječjeg vrtića. U okviru programa održana je i kreativna radionica gdje su vrijedne bake pokazale svoja znanja i vještine u tradicionalnoj izradi pisanica od (ljuski luka, travčica, cvijetića i setinca/šaša). Veseli i razigrani mališani imali su priliku vidjeti i naučiti „kak se to negda delalo“ te usvojiti razne korisne vještine od naših baka. Možemo reći da radosti, smijeha i radoznalosti nije ne nedostajalo obostrano.

U dječjem vrtiću „IGRA“ bile su još i organizirane razno razne radionice. Bake su imale priliku i pokazati svoje ručne radove i pletiva od vune koje su izradile kod kuće dok su sa djecom radile razno razne igračke od vune koja su im ostala za igru. Na radionici pričanja starih priča, djeca su imala priliku čuti i naučiti pomalo zaboravljene priče i brojalice koje su jednoglasno ponavljali na zabavan način sa pokretima tijela.

Kako bi se očuvalo od zaborava bila je organizirana i sportsko-rekreacijska aktivnost u natjecanju starih igara. Djedovi i bake pokazali su razne igre kao što su: nošenje jajeta na žlici do cilja, skakanje u vrećama u kojima su i oni sami sudjelovali te dodatno nasmijali i razveselili mališane. Potezalo se uže, kroz utrku djedovi su vozili djecu u tačkama te su se za kraj umirovljenici i djeca igrali sa „kocenjem“ , bilo je tu raznih građevina, kula, visokih zdenaca, a ponajviše dječjeg smijeha. Na samom kraju djeca su ponosno preuzela svoja mala priznanja za sudjelovanje na starinskim igrama u sklopu programa „Luckasti umirovljenici“.

Radionice su se pokazale kao pun pogodak jer u životu svakog djeteta, bake i djedovi imaju posebno mjesto u njihovim srcima.

Program omogućava za sve aktivne korisnike programa i besplatne izlete kako bi uživali na svježem zraku i posjetili nova mjesta. Dok je jedan ovoga tjedna bio organiziran u Kopački rit i ZOO-vrt Osijek u kojemu su posebno uživali. U ovome programu vrijedni i aktivni umirovljenici su prepoznali potencijal te možemo zaključiti da ovaj program posebno raduje i čini posebnima sve osobe treće dobi.

Više na stranici Općine Kloštar Podravski;

https://www.klostarpodravski.hr/vijesti/udruge-i-drustva/dvogodisnji-program-pod-nazivom-luckasti-umirovljenici

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content