Novosti

Predstavljen program Zimske škole folklora

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Županijskoj upravi predstavljen je program i aktivnosti Zimske škole folklora u Koprivnici koja će se održati od 3. do 12. siječnja 2017. godine.
Zadovoljstvo što se Zimska škola folklora po drugi puta organizira upravo u Koprivničko-križevačkoj županiji izrazio je zamjenik župana Ivan Pal naglasivši kako je ova Škola „izuzetno važan i veliki događaj za ovo područje, a koja se ove godine organizira povodom desete obljetnice smrti  poznatog hrvatskog etnologa i dugogodišnjeg voditelja  te začetnika škole dr. Ivana Ivančana“. Isto tako, zamjenik se zahvalio svima na doprinosu u organizaciji ove škole, posebice županijskoj Zajednici kulturno-umjetničkih udruga koji „uvijek na poseban način prikazuju i šire našu tradiciju i povijest folklora“.
O samoj školi i programu govorila je predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Nada Šešić  pri čemu je posebno naglasila kako se održavanjem ove škole „folklor podigao na jedan nivo koji ta tradicijska kultura zaslužuje jer folklor i ima zadaću očuvanje kulture, tradicije i nacionalnog identiteta što je ujedno i zadatak ove Zimske škole“. Predsjednica se osvrnula i na povijest škola naglasivši kako ona djeluje još od 1963. godine te se dijeli u dva termina, ljetna i zimska škola. Navela je da je današnji voditelj škole sin dr. Ivana Ivančana, etnolog Andrija Ivančan te da je organizator ove škole Hrvatska matica iseljenika. Što se tiče samog programa škole istaknula je da će se na njoj podučavati plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga Dinarskog područja, a održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama kao i predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama dječjega folklora. Na kraju je dodala da je cilj ove škole prije svega „čuvanje  hrvatske tradicijske kulture i identiteta u hrvatskom iseljeništvu među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama“ te najavila da će se u sklopu Zimske škole održati i promocija knjige predsjednika Društva za povjesnicu i starine Molve Dragutina Kokše  „Veliki čovjek iz malog sela“ te da će se završni koncert Zimske škole folklora održati 12. siječnja 2017. godine u dvorani „Domoljub“ u Koprivnici.
Zahvalu svima na dolasku i organizaciji ove manifestacije uputio je i predsjednik Društva za povjesnicu i starine Molve Dragutin Kokša te se pri tom posebno zahvalio Županiji „što su prihvatili ovu inicijativu da ova škola bude posvećena upravo osnivaču i dugogodišnjem voditelju škole dr Ivanu Ivančanu“. Pored toga, ukratko je predstavio i Ivančanove knjige te pozvao sve da prisustvuju završnom koncertu u nadi da će „biti još prilika na kojima ćemo moći pokazati našu tradiciju i kulturne vrijednosti ovog kraja“.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live