Novosti

Predstavljen projekt „Što ću biti kad odrastem? “

Na konferenciji za medije danas je predstavljen projekt promocije deficitarnih strukovnih zanimanja pod nazivom „Što ću biti kad odrastem?“ čiji je nositelj HGK Županijska komora Koprivnica, a partneri su Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Križevci, Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri, županijska Obrtnička komora te tvrtke Radnik, Rasco i Baltazar.

Voditeljica projekta Renata Lohajner zahvalila je Županiji što je prva prepoznala važnost ovog projekta te je kazala kako su se na pokretanje odlučili zbog velikog udjela nezaposlenosti mladih, koji u Koprivničko-križevačkoj županiji preko 36% te zbog nedostatka odgovarajućih kadrova, što su poslodavci, odnosno članovi Komore, prepoznali kao problem. Dodala je kako je potrebno povećati upise učenika u deficitarna strukovna zanimanja, primjerice tesare, zidare, strojobravare i limare, a takvu praksu preporučuje i Zavod za zapošljavanje.

Konferenciji je prisustvovao i župan Darko Koren koji je naglasio: „Mi kao Županija imamo ozbiljnu i odgovornu ulogu u ovoj inicijativi, no ono što je prepreka aktivnijoj ulozi u usmjeravanju mladih u deficitarna zanimanja je sustav i mreža programa koja je u našim školama postavljena na način da nema dovoljno stimulacije mladih da se opredijele za zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Svatko od nas mora se truditi promijeniti takav sustav, a odlično je što su u ovaj projekt uključeni i ravnatelji strukovnih škola koji mogu dati veliki doprinos. Imamo zajednički konačni cilj, a to je da se što više mladih zaposli

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić dodao je kako već godinama imaju poteškoće s upisom mladih u trogodišnja zanimanja, čemu je najčešći razlog nedovoljna atraktivnost takvih zanimanja za roditelje. Pohvalio je projekt za koji se nada kako će biti dodatan poticaj za promjenu situacije: „Važno je shvatiti kako su to dobra zanimanja koja imaju budućnost i sigurnost na tržištu rada, a učenici ako žele i imaju sposobnosti, mogu se nastaviti obrazovati i ići dalje na fakultete. Uvijek gledamo na potrebe gospodarstva i nudimo širok raspon zanimanja, ove godine čak 20, ali s manjim brojem učenika, kako bi mogli odraditi kvalitetnu praksu. Stipendiranje koje nude domaće tvrtke također je velika pomoć, a moramo se pohvaliti i kako, za razliku od drugih županija, nismo morali ukidati razredne odjele.“

Glavni cilj projekta je potaknuti učenike završnih razreda osnovnih škola na upis strukovnih zanimanja i time pridonijeti smanjenju jaza između ponude i potražnje na tržištu rada, kao i  smanjenju udjela nezaposlenih mladih ljudi. Također se planira informirati roditelje i učenike koja su to deficitarna zanimanja na području Županije, kakve su potrebe poslodavaca za novim zapošljavanjima, kakve su mogućnosti samozapošljavanja te dobivanja stipendijama, praksi i slično.

Tijekom svibnja i lipnja ove godine, provodit će se promotivna kampanja u sve 24 osnovne škole na području Županije, održat će se i Dan otvorenih vrata koprivničke Obrtničke škole, kao i savjetovanja za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje s ciljem popularizacije deficitarnih strukovnih zanimanja i poticanja učenika na upis u ta zanimanja. Učenici će također dobiti i brošuru s važnim informacijama o upisima i ponudama stipendija.

Projekt je financiran iz sredstava donatora i HGK ŽK Koprivnica.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live