Life StyleNovostiVijesti

Robert Čimin predstavio Arheološki genom Podravine u Zagrebu

U sklopu Europskih dana arheologije koji se ovog vikenda održavaju diljem Europe u organizaciji Ministarstva kulture Republike Francuske i Francuskog nacionalnog instituta za preventivna istraživanja Inrap i u Hrvatskoj se održavaju brojni programi u koordinaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Cilj ove manifestacije jest približavanje arheologije široj javnosti u sklopu čega brojne ustanove koje se u svom krugu djelatnosti bave arheologijom organiziraju razne aktivnosti.

Kao jedno od događanja bilo je predstavljanje knjige dr. sc. Roberta Čimina, ravnatelja Muzeja grada Koprivnice, pod nazivom „Arheološki genom Podravine“ koje se održalo 17. lipnja 2022. godine u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Podsjetimo, knjiga je skraćena doktorska disertacija objavljena u travnju ove godine, a rezultat je autorovog dugogodišnjeg istraživačkog rada na području današnje Podravine, odnosno na srednjovjekovnom gornjokomarničkom prostoru.

Predstavljanje je moderirao prof. Hrvoje Dečak iz Meridijana, a uz autora knjige osobna viđenja njezina doprinosa dali su dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan i povjesničar Nikola Cik. Nakon tih osvrta na sadržaj knjige te svekolikog doprinosa hrvatskoj arheologiji i historiografiji, najveći dio knjige predstavio je sam autor kroz polusatno izlaganje u kojem se osvrnuo na početke i tijek svih istraživanja kroz desetak godina, problematiku s kojom se susretao te osnovnim rezultatima provedenih iskopavanja.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live