Novosti

Sastanak Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Savjeta mladih s predstavnicima srednjih škola

U Županiji je održan zajednički sastanak predstavnika srednjih škola s predsjednikom Županijskog savjeta mladih Dariom Carom i predsjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Vericom Rupčić na kojem je dogovorena suradnja i provedba zajedničkih aktivnosti.
Na sastanku su sudjelovali: ravnateljica Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Nevnka Lončar, socijalna pedagoginja Strukovne škole Đurđevac Petra Sobota te predstavnici koprivničke Obrtničke škole psihologinja Paula Kuharić i socijalni pedagog Bruno Antolić.
Budući da se neke aktivnosti Povjerenstva i Savjeta preklapaju, odlučeno je da će se zajednički provoditi u suradnji sa obrazovnim institucijama, koje mogu doprinijeti ostvarenju promicanja ravnopravnosti spolova, odnosno interesa i potreba mladih.
Dogovorena je provedba akcije podrške kojom će se organizatori pridružiti globalnom prosvjedu protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama „Milijarda ustaje“  (One Billion rising), u suradnji s đurđevačkom Strukovnom školom i Gimnazijom Dr. Ivana Kranjčeva i to u petak 12. veljače. Cilj ovog globalnog prosvjeda je pokazati predanost i solidarnost s borbom protiv nasilja i upozoriti na njegove pogubne posljedice. “Milijarda ustaje” je čin solidarnosti koji plesom demonstrira zajedništvo ženske borbe protiv nasilja i nepravde nad milijunima zlostavljanih, pretučenih, prisilno udanih, obrezanih, silovanih, ekonomski obezvrijeđenih i prodanih žena.
Sudionici sastanka su uputili i poziv svim školama u Županiji da se pridruže obilježavanju Dana Ružičastih Majica (Pink Shirt Day). Ovaj dan se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači širom svijeta organiziranjem raznih aktivnosti u školama i na radnim mjestima. Nose se ružičaste majice koje simboliziraju borbu protiv nasilja među vršnjacima. Ova akcija je važna u okviru programa prevencije vršnjačkog nasilja.
Povjerenstvo i Savjet su pozvali sve škole da ih sukladno njihovim nastavnim planovima uključe kao predavače u sklopu nastavnog predmeta građanskog odgoja i obrazovanja gdje mogu obraditi teme o promicanju ljudskih prava, posebice žena i mladih.
I ovoga puta su izostali predstavnici križevačkih škola s kojima do sada nije ostvarena nikakva suradnja usprkos brojnim inicijativama i pozivima Povjerenstva i Savjeta mladih.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live