Novosti

Školski 1. dan proljeća

Proljeće je jedno od četiri godišnja doba.
Na sjevernoj polutki traje dio ožujka (od 21.) travanj, svibanj i dio lipnja (do 21.), a na južnoj Zemljinoj polutki dio rujna, cijeli listopad, studeni i dio prosinca. Na prvi dan proljeća dan i noć jednako traju (proljetna ravnodnevnica). Na južnoj Zemljinoj polutki, proljeće generalno počinje 1.rujna, a završava 30. studenog. Krajem proljeća nastaje ljeto a krajem zime proljeće.
Iako se u školskim udžbenicima prvi dan proljeća navodi 21. ožujka, proljetna ravnodnevica ne pada uvijek na taj dan. Naprotiv, posljednji put 21. ožujka dogodila se 2007. godine dok će sljedeća ravnodnevica u 21. ožujka u Hrvatskoj nastupiti tek 2102. godine.
Točno u 11 sati i 29 minuta jučer (20.03.) nastupila je proljetna ravnodnevica.
Kalendarsko proljeće trajat će do ljetnog solsticija 21. lipnja, kad u 6:24 počinje ljeto.
Iako je proljeće službeno stiglo jučer, temperature su već neko vrijeme proljetne.
 
 
 
Malo zanimljivosti o proljeću.
U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja,stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira. U antičkoj Grčkoj početak proljeća je označavao Dionizovo ponovno rođenje.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live