Novosti

Sudjelovanje vlasnika klijeti u financiranju asfaltiranja goričnih puteva

Grad Đurđevac će prema usvojenom modelu zajedno s vlasnicima klijeti gdje se za to iskaže interes izvršiti asfaltiranje određenih dionica, po modelu pola troškova na teret gradskog proračuna, a druga polovica na teret zainteresiranih vlasnika kojima će se za njihov udio u financiranju izvršiti obračun i umanjenje obveza za komunalnu naknadu i druga davanja prema Gradu kroz naredno razdoblje ovisno o iznosu sufinanciranja i visini mjesečnih obveza.
Trenutno vlada najveći interes za asfaltiranje predjela Malog i Velikog kostanja, te dionice koja spaja DC2 i raspelo Crni Jezuš. Grad poziva vlasnike klijeti da se međusobno organiziraju i naprave popis zainteresiranih na navedenim lokacijama radi utvrđivanja adekvatnosti interesa koji mora iznositi minimalno 50% ukupne investicije. Dionica Mičetinac do raspela Crni Jezuš dužine je 1.850 m, a dionica Crni Jezuš do repetitora 1.660 m s odvojcima za predio Kostanj 1 i Kostanj 2 od po 400 m svaki.
Prosječna širina asfaltnog zastora iznosila bi oko 2,5 m, a ovisno o potrebnoj pripremi podloge cijena dužnog metra dionice kretala bi se od 180 do 200 kuna.
Na ovim područjima ima velik broj klijeti i postoji interes vlasnika, stoga je izvjesno da će putem ovog modela biti na trajan i kvalitetan način rješeno pitanje održavanja nerazvrstanih cesta. Grad je izvršio snimanje i ucrtavanje svih nerazvrstanih cesta u vinogradarskim predjelima, a trenutno je u izradi projekt, tako da je realizacija moguća odmah nakon što vlasnici klijeti osiguraju potrebnih pola sredstava. Sadašnje cijene asfalta su na najnižim razinama i kreću se oko 60 kuna po metru kvadratnom nosivog sloja debljine 6 cm, te je stoga potrebno brzo djelovanje.
Spomenute dionice nije moguće asfaltirati iz EU sredstava radi sistema bodovanja, ali se EU sredstva očekuju za dionicu Mičetinac- Čepelovac koja prema pravilniku o bodovanju ima veće mogućnosti odobrenja sredstava.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live