Novosti

Svečanom sjednicom obilježen Dan grada

U utvrdi Stari grad održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada. Sjednici su, predvođeni domaćinom gradonačelnikom Željkom Lackovićem, nazočili saborski zastupnik Gordan Maras, pomoćnik ministra kulture Davor Trupković, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica, zamjenica gradonačelnice Koprivnice Melita Samoborec, zamjenik gradonačelnika Križevaca Tomislav Katanović, zamjenica gradonačelnika Ludbrega Vera Jadanić, počasni građanin grada Đurđevca general Mladen Markač, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za branitelje Anto Deur, predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca Marijan Ružman, općinski načelnici susjednih Općina. Među brojnim uzvanicima bili su i predsjednici Udruga, sudbene vlasti, vojske i policije, gradski vijećnici i gospodarstvenici.

Dan grada čestitao je i predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman koji se osvrnuo na ostvarene rezultate te je istaknuo da su u proteklih godinu dana stvoreni novi i poticajniji preduvjeti za razvoj grada. Izvršena su ulaganja u poboljšanje standarda osnovnog  školstva i brige o djeci predškolske dobi kroz sufinanciranje prehrane za djecu u osnovnoj školi, osigurani su i besplatnu udžbenici te radne bilježnice za učenike osnovne škole, a ove godine su po prvi puta osigurana sredstva u proračunu za božićnice za sve naše umirovljenike. Grad kroz 14 mjera poticanja poduzetništva sudjeluje u realizaciji 33 projekta, a programom u poljoprivredi kroz 7 mjera obuhvaćeno je čak 380 korisnika. Grad Đurđevac nastoji biti ekološki osviješten, potiče se energetska obnova i zeleni razvoj. Dovršena je sanacija odlagališta otpada i izgrađeno je reciklažno dvorište. Grad vodi brigu o održivosti u budućnosti. Za kraj je dodao da se mnogo ulagalo i u komunalnu infrastrukturu i poboljšanje komunalnog standarda, jer je cilj stvoriti preduvjete za život i ostanak mladih.

Gradonačelnik Željko Lacković također je istaknuo da je cilj stvoriti grad koji će biti po mjeri i u interesu svih građana. Osvrnuo se na mjesto sjednice, a to je utvrda stari grad koja nije samo kulturno dobro, već simbol i dokaz da se na ovom području uvijek borilo za život, a to se čini i danas. Oduvijek se borimo, kao što je bilo i u vrijeme Domovinskog rata u kojem smo kako je pokojni predsjednik Franjo Tuđman nebrojeno puta rekao imali najveći broj vojnika u odnosu na broj stanovništva. Uvijek smo željeli pružiti sve od sebe za više ciljeve i danas živimo hrvatski san, ali ne onakav kakav smatramo da trebamo živjeti. Smatramo da situacija treba biti bolja, ne samo u našem gradu nego i u cijeloj državi, a da bi se ostvario taj cilj treba nam zajedništvo, odlučnost i politički autoritet– dodao je gradonačelnik.

-U našem gradu središnja državna vlast i oni koji odlučuju o svim resorima i kretanju Hrvatske mogu pronaći dobar primjer jer svi vijećnici i radna tijela volontiraju. Svi su na tragu nečega što treba uroditi promjenama, ali promjenom na način da tamo gdje se stvaraju dobra, stvara bogatstvo Hrvatske, da se ta bogatstva i vrate. Danas Grad izvršava svoje obveze sa 60 posto poreza na dohodak koji mu pripada, a imamo možda manje zaposlenih nego zgrada Mamutica u Zagrebu.– istaknuo je Lacković.

Dodao je i kako je potrebno promijeniti model po kojem će se financirati lokalna samouprava jer Podravina je bogat kraj iz kojeg se 40 godina crpe najveća plinska bogatstva u Hrvatskoj te ima nemjerljive mogućnosti razvoja poljoprivrede i to netko treba čuti i vidjeti.

-Ako treba neka dođu i saborski zastupnici da vide kako se radi bez naknade i plaće te ako trebaju motiva neka ga nađu u Đurđevcu jer mi radimo u interesu svojih građana – rekao je gradonačelnik.

Nazočnima su se prigodnim govorom obratili i čestitali Dan grada župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, te saborski zastupnik Gordan Maras. Na sjednici su podijeljenja i javna priznanja Grada Đurđevca koje su dobitnicima uručili predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman i gradonačelnik Željko Lacković. Zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković – Jastreb dobio je priznanje Počasni građanin Đurđevca, novinarka Anđela Lenhard Antolin nagradu za životno djelo, zlatne plakete sveti Juraj pripale su Sportskom savezu osoba s invaliditetom Đurđevac, Đuri Tomrlinu i Krunoslavu Jakupčiću, a povelje grada Ivan Domišljanoviću, Nikoli Ciku i Ljekarnama Štefanić.

U ime svih dobitnika Anđela Lenhard Antolin zahvalila se predlagačima i svim gradskim vijećnicima koji su prihvatili prijedloge za dodjelu priznanja. Dodala je i kako nisu pogriješili jer je svatko od dobitnika dao dio svojeg vremena i života za ovaj grad i njegove ljude.

U kulturnom dijelu sjednice nastupili su vokalni sastav Đurđevčice i Duo Sonorus koji su svojim izvedbama uveličali sjednicu.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live