KulturaNovostiVijesti

FOTO: U Đurđevcu održana 20. Županijska smotra kazališnih amatera: Pobjedu odnijela predstava “Kam vrag nemre, dojde baba”

U organizaciji Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Koprivničko – križevačke županije, u đurđevačkom Domu kulture održana je 20. Smotra kazališnih amatera Koprivničko – križevačke županije. Domaćin i ovogodišnje smotre bilo je Gradsko kazalište Đurđevac.

Publiku  su na početku smotre pozdravili Nada Šešić, predsjednica Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Koprivničko – križevačke županije i Matija Bažulić, predsjednik Gradskog kazališta Đurđevac.

Dramska skupina KUD-a Delovi otvorila je ovaj kazališni susret predstavom „Crvenkapica na Supertalentu”, a zatim je nastupila Mala dramska skupina Glumišne družine Virje predstavom „Ogledalce”. Program je zatvorila Glumišna družina Virje i HPD Ferdo Rusan Virje predstavom „Kam vrag nemre, dojde baba”.

Pobjedu je odnijela predstava Glumišne družine Virje i HPD Ferdo Rusan Kam vrag nemre, dojde baba, s kojom će virovska ekipa predstavljati Županiju na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama u svibnju ove godine.

Također, Glumišna družina Virje i HPD „Ferdo Rusan“ Virje s predstavom Kam vrag nemre, dojde baba predstavit će našu Županiju na 2. Festivalu hrvatske pučke drame „Murski cimeri“ od 6. do 4. listopada 2023. u Murskom Središću.

Predstavu odnosno pučki igrokaz ove smo godine napravili  u suradnji s Hrvatskim pjevačkim društvom Ferdo Rusan. Tekst je prošle godine nagrađen i pohvaljen na natječaju Hrvatskih zavičajnih književnika Hrvatskog sabora kulture i kao takav nam je sada dobro došao – rekla je Đurđica Krčmar Zalar, autorica teksta pobjedničke predstave i predsjednica Glumišne družine Virje. Dodala je kako predstavu pripremaju nekoliko mjeseci, a obzirom da nisu imali premijeru, ovo im je bio i prvi nastup.

Poznati akademski glumac Dubravko Sidor, povjerenik Hrvatskog sabora kulture, bio je selektor ovogodišnje smotre.

Po mom mišljenju,  od predstave koja pobijedi,  traži se prvenstveno energija. Ta energija koju ta ekipa ulaže u to, to je meni najveći kriterij. Jer ako postoji srce i duša, onda je to veliki plus jer predstava tada prelazi sve granice – rekao je Sidor uoči početka smotre.

Istaknuo je kako su ovakva događanja  posebno važna za mlade amaterske glumce.

Jako je važno gajiti taj duh amaterizma. I ja sam počeo kao amater i to su mi najdraži dani koje pamtim. Radili smo predstave s dušom i ja to i dan danas pokušavam prenijeti na mlade generacije – kazao je Sidor.

Selektor Dubravko Sidor, uz najbolju predstavu, dodijelio je i sljedeće nagrade;

*Najbolja predstava; Kam vrag nemre, dojde baba, Glumišna družina Virje

Njegovanje kulturne baštine; Kam vrag nemre, dojde baba, Glumišna družina Virje

Inventivnost; Ogledalce, Mala dramska skupina – Glumišna družina Virje

Režija; Draženka Miihoković, Crvenkapica na Supertalentu, Dramska sekcija KUD-a Delovi

Sporedna ženska uloga; Marija Zalar, Glumišna družina Virje, Mala dramska skupina, predstava Ogledalce

Glavna ženska uloga; Petra Cik, Glumišna družina Virje, predstava Kam vrag nemre, dojde baba

Sporedna muška uloga; Iva Špoljar, Glumišna družina Virje, Mala dramska skupina, predstava Ogledalce

Glavna muška uloga; Igor Cepetić, Glumišna družina Virje, predstava Kam vrag nemre, dojde baba

Scenografija i kostimografija; Kam vrag nemre, dojde baba, Glumišna družina Virje

Tekst i foto; Martina Sabađija Buđak

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio