Novosti

U Gimnaziji Dr. Ivana Kranjčeva održano predavanje predsjednice županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verice Rupčić

Đurđevačka Gimnazija Dr.Ivana Kranjčeva provodi  projekt  IMAGINE Erasmus+, u okviru kojega je predsjednica Županijske skupštine i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić održala predavanje učeničkom timu. Predavanju su prisustvovale i članice nastavničkog tima ravnateljica Nevenka Lončar te profesorice Dušanka Vergić i Ana Huzjak Kišivan kao koordinatorica projekta.
Predsjednica Rupčić je istaknula bitnu poveznicu ovoga projekta i djelovanja Povjerenstva, a to je usmjerenost na promicanje tolerancije, jednakosti i ljudskih prava. Objasnila je strukturu i najvažnije elemente rada Povjerenstva uz naglasak na problematiku nasilja, kao jednu od okosnica rada Povjerenstva. Pozvala je sve mlade da prijavljuju slučajeve svakovrsnog nasilja, kojima svjedoče na bilo koji način jer tako daju svoj doprinos borbi protiv nasilja. Upoznala je mlade sa zakonima koji se odnose na ravnopravnost, nasilje i prava žena. Istaknula je dobru suradnju s institucijama i udrugama civilnog društva, a posebice s udrugama osoba s invaliditetom. Navela je konkretne aktivnosti Povjerenstva: humanitarne akcije kojima se doprinosi poboljšanju kvalitete života, kako osoba s invaliditetom i intelektualnim teškoćama, tako i šire društvene zajednice. Posebno je istaknula  Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji se provodi s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnje žene u ruralnim područjima. Posebni cilj projekta je doprinos zaštiti i promicanju ljudskih prava te jačanje položaja žena u društvu i umrežavanje žena radi unapređivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima, očuvanja obitelji te kulturne baštine, tradicije, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Povjerenstvo potiče ravnopravnost u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu kontinuiranim provođenjem kampanje “Politika treba žene”, koja je intenzivirana prije svih izbora (predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih). Provode se aktivnosti kojima se želi potaknuti čelnike svih političkih stranaka na području županije na poštivanje zakonske odredbe o 40 postotnom participiranju podzastupljenog spola na svim izbornim listama, s naglaskom na važnost mjesta koja će zauzimati žene na listama, a koja trebaju garantirati ulazak žena u predstavnička tijela.
Naglasila je važnost ovakvih predavanja, koje održava u đurđevačkim i koprivničkim osnovnim i srednjim školama već niz godina jer se na taj način djeca i mladi upoznaju s bitnim elementima ravnopravnosti spolova i ljudskih prava. Zaključila je predavanje pozivom na međusobno uvažavanje, toleranciju te prihvaćanje različitosti kao jamstvo za veće razumijevanje i kvalitetniji život.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live