Novosti

U Općini Virje najavljena investicija stakleničke proizvodnje algi za biodizel i farmaceutsku industriju

Povodom najavljene investicije, župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota i suradnici u srijedu, 31. svibnja obišli su bioplinsko postrojenje „Matvej“ u Općini Virje, snage 1MW, koje se nalazi u općinskoj industrijskoj zoni.

Prema riječima direktora Marija Markova postrojenje koristi bioplin za proizvodnju električne energije, a uložili su 30 milijuna kuna vlastitih sredstava, uz kredit HBOR-a. Krajem prošle godine pokrenuli su prvu sinkronizaciju postrojenja, koje je u ožujku ove godine dobilo uporabnu dozvolu te je krenuo trajni pogon u punom kapacitetu.

Župan je pohvalio pokretanje još jednog bioplinskog postrojenja, nakon što su prošle godine otvorena dva u Općini Sveti Petar Orehovec, te je kazao kako je „Županija po proizvodnji energije iz bioelektrana u samom hrvatskom vrhu“.

Zadovoljni smo što smo u taj koncept uklopili tkz. Nitratnu direktivu Europske unije koja zahtijeva adekvatno zbrinjavanje nitrata poljoprivrednog podrijetla. Također, omogućili smo jednom dijelu poljoprivrednika da svoju proizvodnju usmjere u taj segment, a slijedom svih ovih investicija i projekata možemo reći da smo Županija energije, koja je prepoznala važnost korištenja alternativnih izvora.“, dodao je župan.

Investiciju u kojoj sudjeluje postrojenje „Matvej“ i Općina Virje predstavio je načelnik Mirok Perok kazavši kako su u visokoj fazi dogovora sa stranim investitorima koji planiraju u industrijskoj zoni izgraditi staklenike na 40 tisuća kvadratnih metara, odmah uz postrojenje. Višak toplinske energije iz postrojenja koristit će se za stakleničku proizvodnju algi za biodizel i farmaceutsku industriju, a ta je investicija vrijedna oko 10 milijuna eura. Prednost Općine je i mogućnost izvoza kroz željeznički kolodvor, a planirana su i nova zapošljavanja od ukupno 40 radnika.

Načelnik Perok dodao je kako Općina ima ulogu koordinatora te investicije, a sudjelovala je u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te sređivanju komunalne infrastrukture u industrijskoj zoni. Također, napomenuo je kako je otkupljeno zemljište, čeka se odgovor investitora, a očekivani početak radova je kroz godinu dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio