Novosti

Udomiteljima predstavljene mjere socijalnog poduzetništva

U Gradskoj knjižnici održan je sastanak s udomiteljima, predstavnicima Centra za socijalnu skrb Đurđevac i svim zainteresiranima na temu novih mjera socijalnog poduzetništva. Gradonačelnik Željko Lacković pozdravio je prisutne te je uvodno istaknuo da je jedan od važnijih smjerova poduzetništva upravo socijalno poduzetništvo, jer na području Grada Đurđevca ima značajan broj udomiteljskih obitelji gdje su smještene stare i nemoćne osobe koje imaju maksimalno četiri korisnika.

Želimo da udomitelji naprave iskorak i da postanu obiteljski domovi i  za tu namjenu smo predvidjeli potporu od 50 posto ukupnog ulaganja uloženog za prenamjenu, odnosno za obavljanje djelatnosti, što iznosi maksimalno 50.000,00 kuna, rekao je gradonačelnik. Drugi kriterij je iznos do 5.000,00 kuna po smještaju jednog korisnika. Na području Grada Đurđevca djeluju dva obiteljska doma do 20 korisnika i za njih je predviđena subvencija u iznosu do 20.000,00 kuna, odnosno 1.000,00 kuna po korisniku te je jedan dom već iskazao interes za takvo ulaganje.

U raspravu su se uključili i udomitelji koji su istaknuli da su potencijalno zainteresirani za prelazak iz udomiteljstva u obiteljske domove, ali postoje brojne prepreke kao što je ulazak obiteljskog doma u mrežu socijalnih usluga, a što je preduvjet za smještaj korisnika preko Centra za socijalnu skrb, odnosno za sklapanje ugovora s Ministarstvom. Kako ulazak u mrežu ovisi o Ministarstvu, postoji mogućnost da dom bude prisiljen sam tražiti korisnike i sklapati ugovore s njima, te takav smještaj korisnika neće biti sufinanciran. Gradonačelnik je dodao kako će Grad pokrenuti inicijativu da se otklone te nelogičnosti te će se uputiti dopis Ministarstvu socijalne politike i mladih gdje će se ukazati na navedeni problem.

Temeljem iznesenih prijedloga gradonačelnik je dodao da će udomitelji koji se još neće odlučiti na prelazak u obiteljski dom imati pravo na korištenje mjere za nabavu medicinskih kreveta ili dekubitus madraca uz subvenciju od 50% posto ukupnog ulaganja, odnosno do maksimalno 2.500 kuna. Dodao je i kao će se razmotriti ideja za sufinanciranje prekvalifikacije udomitelja ili člana udomiteljske obitelji za medicinsko osoblje.

Zaključeno je i da je potrebno dodatno educirati ljude o važnosti pravovremenog razmišljanja o starosti i mogućem smještaju u udomiteljske obitelji odnosno obiteljske domove te će se u suradnji s Centrom za socijalnu skrb napraviti nekoliko radijskih emisija na tu temu u cilju osvješćivanja ljudi o toj problematici.

Ovim subvencijama Grad Đurđevac pokazuje veliku socijalnu osjetljivost i prilika je za razvoj ove vrste poduzetništva, a zajednička suradnja je iznimno važna kako bi se napravio pomak i kako bi se ovim mjerama osiguralo zapošljavanje što većeg broja osoba, napomenuo je gradonačelnik.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live