Novosti

Zamjenik Sobota s lokalnim poljoprivrednicima na „Doručku s hrvatskih farmi“

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać i zamjenik župana Darko Sobota, danas su u Križevcima predstavili projekt „Doručak s hrvatskih farmi“.
Na današnjem doručku sudjelovalo je dvadesetak poljoprivrednih proizvođača s područja Koprivničko-križevačke županije, uz našu najveću prehrambenu industriju Podravku, koji su posjetiteljima ponudili namirnice s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Kruh hrvatskih polja, Med iz Lijepe naše te Jaja hrvatskih farmi. Naglasak projekta je na kupnji domaćih proizvoda poznate kvalitete i podrijetla te na poticanju razvoja hrvatske poljoprivrede, a uz to predstavljena je i specifična podravsko-prigorska poljoprivredna proizvodnja.
Unatrag nekoliko mjeseci napravili smo značajne pomake na području zakonodavstva koje regulira poljoprivredu, poticaje smo prvenstveno usmjerili u najkritičnija područja – mljekarstvo i stočarstvo općenito, a ostvarit ćemo i sve planirano u sklopu Programa ruralnog razvoja. U našem fokusu je hrvatski poljoprivrednik što smo pokazali i ovim projektom, koji se nastavlja na uvođenje sustava dobrovoljnog označavanja proizvoda kontroliranog podrijetla. Zahvaljujem Koprivničko-križevačkoj županiji na pomoći u organizaciji, a posebno smo zadovoljni odazivom posjetitelja i proizvođača“, kazala je državna tajnica Marija Vučković.
Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać naglasio je kako se danas više nego ikad osjeća potreba za promocijom domaćih proizvoda te dodao: „Poznato je da Ministarstvo poljoprivrede inzistira na utvrđivanju kvalitete hrane koja se nudi hrvatskim potrošačima. Mislim da smo prepoznali pravi trenutak za slanje jasne poruke o važnosti kupnje hrvatskih proizvoda, koji prolaze niz kontrola od same farme pa sve do polica trgovina. Otvaramo vrata doista svima, od najmanjih dionika – primarnih poljoprivrednih proizvođača pa sve do velikih prehrambenih industrija.“
Zamjenik Sobota složio se kako kupnjom domaćih proizvoda pomažemo hrvatsko gospodarstvo te je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu, kao i suradnjom s lokalnim poljoprivrednicima.
Naši su proizvođači vrijedni i marljivi, a ovo je odlična prilika da predstave rezultate svog rada. Zahvaljujem Ministarstvu i Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji na trudu u promociji projekta, u koji se zapravo uklapaju i naše županijske manifestacije Dani voća i Dani povrća, a upravo su pred nama i Dani travnjaka – centralna manifestacija posvećena poljoprivrednoj proizvodnji, gdje ćemo također moći vidjeti sve ove kvalitetne proizvode“ kazao je zamjenik Sobota i pozvao sve prisutne na Dane travnjaka koji će se održati od 5. do 7. svibnja u Koprivnici.
Kao domaćin i član saborskog Odbora za poljoprivredu, obratio se i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg: „Zadovoljan sam što je projekt posjetio i Križevce i Koprivničko-križevačku županiju, gdje su dominantni stočarstvo i poljoprivredna proizvodnja. Podržavam promociju naših poljoprivrednika te smatram kako u tom smjeru trebamo krenuti i dalje.
Nakon uvodnih govora, krenulo se u obilazak izlagačkih prostora i degustaciju proizvoda, a zatim je u križevačkoj Gradskoj vijećnici održan sastanak s poljoprivrednicima, na kojemu su na njihova pitanja odgovarali državna tajnica Vučković, pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić i ravnatelj Barać, a radnom sastanku s poljoprivrednicima prisustvovao je i zamjenik Sobota sa suradnicima.
U programu današnjeg radnog posjeta Županiji bila je posjeta Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, gdje je goste dočekala dekanica Marijana Ivanek-Martinčić sa suradnicima, ali i studenti, koji su za predstavnike Ministarstva poljoprivrede pripremili brojna pitanja. Državna tajnica Vučković podsjetila je kako je povećan broj prijava na natječaje za mlade poljoprivrednike te je naglasila važnost obrazovanja koje dobivaju upravo na ovom Učilištu.
„Doručak s hrvatskih farmi“ i posjet Koprivničko-križevačkoj županiji završen je obilaskom križevačkih OPG-ova.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live