Life StyleNovostiVijesti

Župan Darko Koren i predsjednica Kovačić uručili majstorske diplome – novih 17 majstorica i 77 majstora

U prostoru Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, župan Darko Koren i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić, uz zamjenika župana Ratimira Ljubića, uručili su majstorske diplome za 94 kandidata koji su svoje ispite položili u rokovima 2019., 2020., 2021. i prvoj polovici 2022. godine.

U ovim ispitnim rokovima kandidati su polagali majstorski ispit za zanimanja: automehaničar, autolimar, autolakirer, elektroinstalater, elektromehaničar, frizer, kuhar, limar, očni optičar, plinoinstalater, slastičar, strojobravar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, autoserviser, elektroničar-mehaničar, mlinar, pediker, soboslikar-ličilac, staklar, bravar, tesar, autoelektričar, natkonobar, fasader, kozmetičar, trgovac, dimnjačar, mesar, stolar i zidar.

Uvodno se obratila predsjednica Kovačić koja je kazala kako je želja da majstori i majstorice stečena znanja i vještine prenose učenicima strukovnih škola te na taj način pomognu da se smanji nedostatak kvalificirane radne snage, obzirom na to da je cjeloživotno učenje temelj za uspješno obavljanje posla.

Župan Darko Koren naglasio je kako je obrtništvo najustrajniji i najžilaviji segment gospodarstva.

Nakon podjela majstorskih diploma održana je i podjela zahvalnica za sudjelovanje u izradi standarda zanimanja i doprinos razvoju sustava obrazovanja prilagođenog tržištu rada.  Hrvatska obrtnička komora je sudjelovala u izradi standarda zanimanja koji se izrađivao u sklopu projekta Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Formirane su fokus grupe za izradu standarda pojedinih zanimanja u kojima su obrtnici i ostali stručnjaci pod vodstvom stručnjaka aktivno sudjelovali u aktivnostima potrebnim prilikom izrade standarda zanimanja.

Dodajmo kako su majstorski ispiti državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o stručnoj osposobljenosti. Majstorski ispit najviši je stupanj strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a uspješno položen ispit pruža mogućnost otvaranja vlastitog obrta s liste vezanih obrta ili vođenja obrta za drugog obrtnika.

Svečanoj dodjeli majstorskih diploma prisustvovali su i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica Darko Frankol.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live