Novosti

Župan Darko Koren održao tradicionalnu kavu s novinarima

Župan Darko Koren održao je tradicionalnu kavu s novinarima na kojima se osvrnuo na provedene projekte i aktivnosti u proteklom razdoblju.

Župan je naglasio kako je ovo razdoblje više možda bilo fokusirano na zdravstveni sektor i obilježeno preuzimanjem osnivačkih prava nad koprivničkom bolnicom.

Dodao je kako gubitak bolnice ne utječe na financijsko poslovanje Koprivničko-križevačke županije te kako namjerava poduzeti određene aktivnosti da se bolnički sustav ne sagledava kroz poslovanje Županijske uprave.

Osim na preuzimanje bolnice, osvrnuo se i na nedavno potpisane Sporazume o provođenju programa „Pomoć u kući starijim osobama“ koji su potpisani s Klubom za starije „Mariška“, Gradskim društvom Crvenog križa Križevci i jedinicama lokalne samouprave, a kojim će se osigurati plaće za gerontodomaćice te popratni materijalni troškovi.

Župan je naglasio kako je trenutno u pripremi projekt koji se odnosi na poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti čime se može sufinancirati potrebna medicinska oprema i izvođenje manjih infrastrukturnih zahvata. Dodao je kako je za Županiju osigurano 85% bespovratnih sredstava u iznosu od 7.026.203,41 kuna  te kako je trenutno napravljen popis potreba u osam općina te gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Istaknuo je kako i bolnica priprema veliki projekt ulaganja u bolnički sustav te obrazložio kako se gubitak bolnice svake godine generira te kako je to nešto „na što mi ne možemo utjecati“.

Osvrnuo se i na ponovno odobren projekt pomoćnika u nastavi pod nazivom „Prilika za sve 2“ naglasivši kako osim što pruža pomoć učenicima s teškoćama u razvoju, ujedno i provodi zapošljavanje.

Dodao je kako je za studente uvedena nova vrsta pomoći u obliku studentskih stipendija te kako je na provedeni natječaj pristiglo 68  zahtjeva od čega je odabrano 20 studenta koji će primati stipendije u iznosu od 700 kuna mjesečno.

Osim aktivnosti koje je u proteklom razdoblju provodila Županijska uprava, osvrnuo se i na nedavni sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom kojem je prisustvovao kao dio izaslanstva Hrvatske zajednice županija istaknuvši kako se na sastanku razgovaralo o reformama koje se tiču općina, gradova i županija, a među kojima je i smanjenje mase plaća s 20 na 15 posto.

Naveo je primjer općina koje imaju različite proračunske prihode zbog čega se često pojedinim općinama ne dozvoljava razvoj te istaknuo kako bi bilo dobro pokrenuti neki fond koji bi pomagao siromašnijim općinama.

Kavi s novinarima pored župana, prisustvovali su i njegovi zamjenici Darko Sobota i Ivan Pal te pročelnici Upravnih odjela.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live