Novosti

Župan Darko Koren predložio ministru turizma da „Pisanica od srca“ postane nacionalni projekt

Župan Darko Koren uputio je dopis Ministarstvu turizma, odnosno ministru Gariju Cappelliju, u vezi predstavljanja projekta „Pisanica od srca“, koji je prije deset godina pokrenula županijska Turistička zajednica te ga i danas uspješno provodi.
U dopisu stoji kako se putem velikih pisanica oslikanih u maniri naive, kojoj je ishodište u Hlebinama, promoviraju naivno slikarstvo, Županija i Republika Hrvatska, a želja je bila spojiti tradiciju oslikavanja uskršnjih pisanica i tradiciju naivnog slikarstva u velikom formatu, kako bi bilo efektno na javnim površinama.
Oslikavanjem dvometarskih pisanica stvoren je jedinstven način promocije, a uspjeh potvrđuje i podatak kako je do sada oslikano gotovo sto pisanica koje su postavljanje u devedesetak gradova i mjesta u Hrvatskoj te u inozemstvua jedan od značajnijih događaja bio je kada su naši slikari u galeriji Alberto Sordi u Rimu pred mnoštvom turista oslikavali pisanicu koja je zatim darovana Svetom ocu Benediktu XVI.
„Svih ovih godina imali smo potporu Glavnog ureda HTZ-a, veleposlanstava RH i predstavništava HTZ-a u inozemstvu, a najveće svjetske medijske kuće izvještavale su o fenomenu velikih uskršnjih pisanica iz Hrvatske.“, stoji u dopisu.
Ministru je predloženo da „Pisanica od srca“ ne bude više projekt samo županijske Turističke zajednice već da se podigne na višu, nacionalnu razinu te da postane još jedna hrvatska posebnost. Uoči turističke sezona, u glavnim bi se turističkim mjestima postavile pisanice kao originalna dobrodošlica turistima, a Hrvatska bi time postala zemlja velikih i originalnih pisanica. Rezultat bi zasigurno bila povećana medijska pažnja, što bi uvelike doprinijelo promociji i razvoju kulturnog turizma, hrvatske kulture općenito te promociji mjesta u kojima bi pisanice bile postavljene. U konačnici, odrazilo bi se i na porast broja dolazaka i noćenja turista, a samim time i prihoda.
Na kraju dopisa, župan je zatražio sastanak s ministrom Cappellijem, kako bi detaljnije predstavio informacije o projektu „Pisanica od srca“ te kako bi se dogovorili daljnji koraci za suradnju.
 
(foto;  kckzz.hr)

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live