Novosti

Župan održao izvanrednu konferenciju za medije

Povodom imenovanja Upravnog vijeća Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i medijske natpise te negativne konotacije proizašle iz donošenja takve odluke, župan Darko Koren održao je izvanrednu konferenciju za medije.
Konferenciji su prisustvovali i zamjenik župana Ivan Pal, vršitelj dužnosti ravnatelja Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te pročelnica Upravnog odjela  za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, a o postupku imenovanja Upravnog vijeća župan je istaknuo:
Mi smo još u 4. mjesecu ove godine dobili određene smjernice po kojima smo morali postupati, a one se temelje na ukidanju Zakona o sanacijskom postupku zdravstvenih ustanova koji za posljedicu ima preuzimanje natrag osnivačkih prava koje su tri i nešto godine bile u ingerenciji države odnosno Ministarstva zdravlja. Kao posljedica preuzimanja tih osnivačkih prava trebalo je potpisati i Sporazum kojim bi mi preuzeli i financijsko stanje ustanove koja je u tom trenutku bila u gubitku 50 milijuna kuna.“
Župan je dodao kako je odbijao potpisati taj Sporazum s obzirom da njime nije jasno i precizno definirano koje su obveze Županije u vraćanju dugova bolnice:
Postoje dva problema tu. Jedan je Zakon o ustanovama koji govore da ste vi kao osnivač apsolutno i solidarno odgovorni za poslovanje svake Vaše ustanove. Što znači da ste preuzimanjem prava, preuzimanje upravljanja bolnicom isto tako odgovorni i za poslovni rezultat koji je u tom trenutku bio gubitak od 50 milijuna kuna.“
Prema Ministarstvu zdravlja bile su upućivane i određene inicijative s namjerom izmjene Sporazuma, objasnio je župan, a početkom kolovoza došao je prijedlog revidiranog Sporazuma kao i stroži naputak kako je nužno imenovati Upravno vijeće bolnice:
Mi i dalje stojimo oko toga da Sporazum ne potpisujemo dok on do kraja ne definira tu okolnost obaveze vraćanja duga jer on automatski utječe na Županijski proračun. Jedno je pitanje solidarnosti prema vlastitim ustanovama, a drugo je pitanje Zakona o proračunu koji se od prošle godine vodi kao konsolidirani proračun svih naših ustanova i on bi nama u konačnici predstavljao određeni problem.“
Bitno je istaknuti kako taj Sporazum predviđa da ga pored župana potpiše i vršitelj dužnosti ravnatelja odnosno ravnatelj bolnice pa je stoga u ovom trenutku imenovano Upravno vijeće bolnice:
Upravno vijeće imenovalo je vršitelja dužnosti ravnatelja bolnice doktora Matu Devčića koji je apsolutno, što se tiče zdravstvenog menadžmenta, po našem sudu i po svim pokazateljima, najkompetentnija osoba u ovoj Županiji i zato je vršitelj dužnosti ravnatelja.“
Župan se osvrnuo i na medijske natpise da iza svega stoje političke ambicije te objasnio kako nikakvi politički interesi nisu bili prisutni tijekom donošenja ove odluke:
Takva jedna mržnja na lokalnoj razini, možete si misliti koliko se ona nadogradi i generira u nekakvu nacionalnu mržnju i zbog čega je Hrvatska sad u najvećim problemima. Upravo zato što smo kao društvo toliko podijeljeni po svim mogućim osnovama i svim šavovima raspucani da to više nitko ne može sastaviti.“
Osvrnuo se i na medijske natpise kako pročelnica Željka Koluder Vlahinja ne može biti u Upravnom vijeću bolnice te je objasnio kako u tome nema apsolutno nikakvog kršenja zakona jer je župan predložio Upravno vijeće, a ne pročelnica te kako je ona odabrana u Upravno vijeće kao osoba koja je u toku sa svim informacijama oko poslovanja koprivničke bolnice te kao takva može pomagati u ovom prijelaznom razdoblju.
Mi ćemo okrenuti novu stranicu upravljanja tom najvažnijom zdravstvenom ustanovom. Vršitelj dužnosti ravnatelja, a kasnije i ravnatelj će napraviti jedan cjeloviti plan upravljanja tom ustanovom koji će u sebi temeljno sadržavati i rješavanje problema starih dugova,“ zaključio je župan.
S obzirom da je današnjim datumom na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja bolnice stupio doktor Mato Devčić, osvrnuo se na raspisivanje natječaja za ravnatelja bolnice kao i na činjenicu da će o novom ravnatelju odlučiti upravo Upravno vijeće koprivničke bolnice. Dodao je kako je kao dosadašnji ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije pokazao da je postignut kvalitetan pomak u upravljanju tom ustanovom te kako će se prijaviti na mjesto ravnatelja koprivničke bolnice:
Vjerujem da bih u tom radu kao ravnatelj koprivničke bolnice mogao napraviti jedan vrlo ozbiljan kvalitativni pomak.“
Služba ureda župana

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live