Novosti

Župan održao radni sastanak s državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na temu projekta RCGO Piškornica

Župan Darko Koren je sa suradnicima u prostorijama Županijske uprave održao radni sastanak s državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Milom Horvatom i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sinišom Kukićem. Tema sastanka su bile aktualnosti u projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica za koji se u idućih desetak dana od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja očekuje Poziv i potpisivanje ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava.
Župan je uvodno podsjetio na važnost koji projekt RCGO Piškornica ima za 530 tisuća stanovnika u četiri županije sjeverozapadne Hrvatske naglasivši kako će se realizacijom ovog strateškog  projekta od državnog interesa, zbrinuti otpad uz primjenu najviših tehničkih i tehnoloških dostignuća na području zaštite okoliša te tako postići ispunjenje ciljeva iz planskih dokumenata Republike Hrvatske u području gospodarenja otpadom te europskih direktiva koje smo dužni ispuniti kao članica Europske unije.
Državni tajnik Mile Horvat je potvrdio kako će se uskoro svečano potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te izrazio zadovoljstvo što je RCGO Piškornica uz veliku upornost  došla do ove faze.
Zadovoljstvo što će RCGO Piškornica ući u fazu realizacije izrazio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.
Na potpori su zahvalili i direktor  tvrtke Piškornica d.o.o Mladen Ružman te direktor tvrtke  Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. Marijan Blažok koji su iznijeli prijedloge za rješavanje tehničkih detalja naglasivši dobru suradnju s Ministarstvom i Fondom.
Spomenimo kako će se nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz kohezijskog fonda Europske unije pokrenuti postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju projekta RCGO Piškornica.  Ukupna bespovratna sredstva iznose 403.904.474,37 kn, od čega EU sredstva iznose  314.136.704,94 kn, a nacionalna (FZOEU) 89.767.769,43 kn.
Današnjem sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te voditelj poslova razvoja i upravljanja projektom RCGO Piškornica Nikola Martinaga.

Povezani članci

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live