AktualnoNovostiVijestiVijesti iz Županije

Županijska skupština usvojila Proračun za 2024. godinu u iznosu od 87 milijuna eura

U prostoru Gradske vijećnice u Koprivnici jučer je održana 15. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na kojoj su članovi raspravljali o 13 točaka dnevnog reda. Sjednicu je vodio predsjednik Skupštine Damir Felak, a prisustvovali su joj župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić.
Prva točka Dnevnog reda bilo je donošenje Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu, a obrazloženje je dao župan Darko Koren, istaknuvši kako je riječ o najvažnijem dokumentu koji se odnosi na djelovanje Županijske uprave. Pojasnio je kako su prihodi i primici planirani su u iznosu od 82,6 milijuna eura, što je u odnosu na 2023. godinu za 28 posto manje.
U projekcijama za 2025. i 2026. planirani su prihodi i primitci u iznosu od 87 milijuna eura, za 2025. godinu, i 90 milijuna eura za 2026 godinu. Uz planirane prihode i primitke, Višegodišnjim planom uravnoteženja planira se korištenje planiranog viška od gotovo 10 milijuna eura u sljedeće tri godine prema određenoj dinamici, kako bi se u tom razdoblju proračun sveo na razinu koja pokriva rashode s prihodima.
Župan je u obrazlaganju proračuna pojasnio i za koje su projekte planirana sredstva pomoći, primjerice sufinanciranje prijevoza učenika srednjih i osnovnih škola, najam Gimnazije Fran Galović Koprivnica, županijski i međužupanijski linijski prijevoz putnika, projekt RCGO Piškornica, troškove preuzetih zaposlenika i namještenika Ureda državne uprave u KKŽ, projekt dvorca INKEY i podizanje energetske učinkovitosti školskih objekata.
Među najvažnijim planovima za sljedeću godinu, prema upravnim odjelima, župan je izdvojio javno linijski prijevoz putnika, kapitalna investicije u gospodarstvu, ulaganja u projekt revitalizacija dvorca Ineky, projekte distribucijskih centara, rekonstrukciju i izgradnju zgrade Doma zdravlja u Križevcima, ulaganja u županijski Zavod za hitnu medicinu, sufinanciranje smještaja u privatnim domovima za starije – pri čemu će se ta usluga proširiti i na osobe koje su smještene u domovima izvan područja naše županije, projekti u obrazovanju – prijevoz učenika, stipendije, Školska shema, pomoćnici u nastavi, centri izvrsnosti, podizanje energetske učinkovitosti školskih objekata, projektiranje nove zgrade Srednje škole, projekt Učeničkog doma Koprivnica, rekonstrukciju i dogradnju školskih objekata, druga faza projekta CEKOM i još brojni drugi projekti. Župan je zaključio kako se nastavlja sa stvaranjem još boljih uvjeta za kvalitetan život stanovnika Koprivničko-križevačke županije.
Proračun za 2024. godinu u iznosu od nešto više od 87 milijuna kuna usvojen je većinom glasova, kao i projekcije za 2025. i 2026. godinu, a usvojeni su i Višegodišnji plan uravnoteženja proračuna za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu te Odluka o izvršavanju Proračuna za 2024. godinu.
Sjednica je završila pitanjima i prijedlozima članova Skupštine, a predsjednik Felak zahvalio je svima na konstruktivnim raspravama.

Izvor; KKŽ

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live