Novosti

Ministar Čorić u svom posjetu Županiji podržao projekt Piškornice i poručio kako RCGO nema alternative

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima je u ponedjeljak, 1. listopada boravio u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji gdje se na radnom sastanku, kojemu su bili domaćini župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, razgovaralo o projektima iz nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
Sastanku su prisustvovali i tajnica u Kabinetu ministra Irena Relić, saborski zastupnici Damir Felak, Branko Hrg i Željko Lacković, gradonačelnik KC Mišel Jakšić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, direktor Piškornice d.o.o. Mladen Ružman, direktor Piškornice sanacijsko odlagalište d.o.o. Marijan Blažok, županijski pročelnici te ostali suradnici.
Radni sastanak bio je prilika za gradonačelnike i sve prisutne, ministru uputiti brojna pitanja oko pojedinih projekata, dok je ministar Čorić izrazio zadovoljstvo konstruktivnošću rasprava;
Gradonačelnika Jakšića zanimalo je mišljenje ministra oko raspisivanja referenduma o statusu Piškornice na što je ministar odgovorio: „Bilo kakvo izmještanje regionalnog centra za gospodarenje otpadom u ovom trenutku znači pad tog projekta, znači nemogućnost poštivanja rokova koji su nam propisani i znači situaciju u kojoj ove 4 županije neće imati završenu strukturu gospodarenja otpadom. To onda znači i novac koji će se morati izdvajati i narušavati život stanovnika ove 4 županije“.
Što se tiče izgradnje dviju hidroelektrana ministar je rekao kako je Županija obzirom na svoju poziciju, interesantna i za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije. Kad je riječ o projektima aglomeracija ministar Čorić je pohvalio sve gradove i njihova komunalna poduzeća nadodavši kako su ti projekti zajedno vrijedni 895 milijuna kuna, izrada dokumentacije je u završnim fazama i očekuje se da će ići u natječaje kroz dva mjeseca.
Župan je zahvalio ministru na interesu za ove važne teme prostora županije te dodao:
 
Ministar je još pojasnio kako je Republika Hrvatska u ranijoj fazi preuzela obvezu da se do 2020. godine na kućnom pragu odvaja 50% komunalnog miješanog otpada, što je ambiciozan cilj, no poduzima se sve što je u mogućnosti da se ostvari. Također je spomenuo kako je ovo godina infrastrukture te kako su odobrili  sredstva za preko 80 reciklažnih dvorišta, a edukativnim aktivnostima su pokrili više od 2 milijuna građana. Obzirom da se prepoznalo interes za spremnike, u narednim se mjesecima može očekivati natječaj za nabavu spremnika za cijeli teritorij Hrvatske, kao i natječaji za sortirnice.
Na održani sastanak sa ministrom osvrnuo se i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči;
Nakon sastanka sa ministrom predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca i saborski zastupnik Žerljko Lacković je kazao;

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live