Novosti

JEZIČNE IGRE U GRADSKOJ KNJIŽNICI ĐURĐEVAC

Dječji odjel Gradske knjižnice Đurđevac 2016. je pokrenuo projekt Jezične igre namijenjen učenicima trećih razreda osnovne škole. Projekt je prepoznat i podržan od Ministarstva kulture RH i nastavlja se provoditi i ove godine. Sam projekt će se sastojati od šest radionica koje će se održavati tijekom svibnja i lipnja. Voditelji radionica su naši sugrađani, a došli su iz različitih dijelova svijeta (Slovenija, Bugarska, Rusija, Nizozemska, Bangladeš).

Projekt se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu voditelji će se predstaviti djeci na svojem materinjem jeziku, te ih naučiti osnovnim riječima, kao što su pozdravi, predstavljanje, “čarobne riječi”, i dr. U drugom dijelu voditelji će djecu naučiti pjesmicu ili igricu tipičnu za tu zemlju, dok je treći dio predviđen za kreativu.

Cilj projekta je senzibiliziranje najmlađih skupina za važnost uključenja u rad cjelokupne zajednice manjinskih skupina u Đurđevcu. Razvijanje socijalne osviještenosti, prihvaćanje različitosti, razvijanje i učenje tolerancije, proširivanje znanja i vidika. Razvijanje inkluzije kao važan dio obrazovnog procesa i sastavni dio razvijanja građanskog odgoja i edukacije najmlađih. Cilj je ovim radionicama prevenirati netoleranciju prema drugim ljudima, a manjinskih skupinama pružiti im prostor za vlastito izražavanje i predstavljanje vlastite tradicije kulture.

U ponedjeljak, 8. svibnja prva se predstavila Mariette Kruit. Mariette je pričala djeci o nizozemskom siru, kanalima, klompama, biciklima, vjetrenjačama, slikarima, natjecanju u preskakanju potoka, te otkuda narančasta boja (oranje) u nacionalnom dresu reprezentacije. U drugom djelu radionice djeca su naučila izgovarati pojedine riječi na nizozemskom, te pjesmicu Op een grote Padesttoel, dok su u likovnom dijelu izrađivali gljive od papira.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live