Novosti

Koprivničko-križevačka županija postala članicom Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon

Zamjenik župana Darko Sobota, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek prisustvovali su konferenciji i Skupštini Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon koje su održane u Osijeku.
U skladu s Odlukom Županijske skupštine od 26. rujna 2017. godine, Županija je tako i formalno postala članicom ove grupacije, zajedno s još osam jedinica lokalne i regionalne samouprave, čime Pannon ukupno ima 66 članica s područja panonskog bazena iz Mađarske , Slovenije i Hrvatske.
Na Skupštini je pristupne akte u ime Koprivničko-križevačke županije potpisao zamjenik Sobota, koji je ujedno izlagao na okruglim stolovima koji su održani u sklopu konferencije. Teme konferencije bile su sadašnjost i budućnost hrvatskog i mađarskog regionalnog razvoja te rasprava o zajedničkim razvojnim mogućnostima sa samoupravama, stručnim udrugama i poduzetnicima određenog graničnog sektora.
Na okruglom stolu o mogućnostima prekograničnog prometovanja, zamjenik Sobota predstavio je glavne prioritete i probleme prometa za područje Koprivničko-križevačke županije i šire regije, a također se razgovaralo o planovima ulaganja u izgradnju mađarske autoceste M6 i brze ceste M60 do hrvatske granice, kao i o budućoj brzoj cesti A13 kod graničnog prijelaza Barcs (podravski ipsilon) te o otvaranju novih graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske.
Održan je i okrugli stol o mogućnostima gospodarske, kulturne i turističke suradnje u Podravini. U skladu s time, zamjenik Sobota i ravnateljica Birčić razgovarali su o budućoj projektnoj suradnji s predstavnicima mađarskih općina i gradova te im predstavili svoje dosadašnje iskustvo, aktualne projekte i planove za naredno razdoblje. Županija, kao nova članica, očekuje daljnju suradnju s regijama u Mađarskoj i Sloveniji s ciljem razvoja pograničnog područja, a s posebnim naglaskom na partnersko povezivanje u svrhu pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa. Obzirom na svoje dugogodišnje usmjerenje na međunarodnu suradnju s europskim regijama i međunarodnim organizacijama, Županija je otvorena i kao poveznica prema partnerskom povezivanju s općinama i gradovima sa svojeg područja, uz posredovanje PORA-e, koja je regionalni koordinator za Županiju.
Na Skupštini je, između ostalog, definiran plan rada za buduće razdoblje, u kojem središnje mjesto zauzima kandidiranje projekata na drugi poziv prekograničnog programa suradnje Interreg V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020., na kojem Pannon može sudjelovati kao samostalni partner. Također se razmatralo apliciranje projekta s ciljem unapređenja kapaciteta Pannon EGTC-a u cilju izrade i provedbe regionalne razvojne strategije i akcijskog plana dravskog bazena, s planiranim proračunom od oko 950 tisuća eura.
 
foto;  kckzz.hr

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio