Novosti

Obilježen 21. Dan narcisa u Koprivničko – križevačkoj županiji

Na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu održana je humanitarna akcija 21. Dan narcisa koju su organizirali koprivnički Klub žena s bolestima dojke „Nada“, križevački Klub žena s bolestima dojke „Agata“, đurđevačka Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“ te Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije.
Ovu hvalevrijednu akciju podržali su i župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti, Željka Koluder Vlahinja, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić te brojni građani i udruge.
Obilježavanjem Dana narcisa želi se skrenuti pozornost javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, s obzirom da se u Hrvatskoj dvije i pol tisuće žena godišnje suoči s dijagnozom ove bolesti, a stopa smrtnosti među najvišima je u Europi. U Koprivničko-županiji svake godine oboli 70 žena istaknuto je u današnjoj akciji.
Narcisa je znak proljeća, buđenja i nade, a i oboljeli od karcinoma imaju nadu. U svijetu ima deset tisuća vrsta ovih cvjetova, a isto toliko i želja za ozdravljenjem“, kazala je tajnica Kluba „Nada“ Željka Zetović te upozorila kako je važno barem pola sata dnevno odvojiti za brigu o zdravlju.
Članice udruga održale su edukacije o samopregledu dojki, dijelile materijale s korisnim informacijama te naglasile kako se više od 90 % oboljelih može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju. Također su ukazale na potrebu uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke namijenjen svim ženama u dobi 50-69 godina, koje imaju pravo na besplatne mamografske preglede, dok mlađim ženama savjetuju preglede ultrazvukom.
Sredstva prikupljena donacijama namijenjena su edukacijama i aktivnostima vezanima za borbu protiv karcinoma dojke.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live