Novosti

Održana edukacija „Pravo na pristup informacijama“

Koprivničko-križevačka županija i Hrvatska zajednica županija su u suradnji s Povjerenikom za informiranje provele edukaciju „Pravo na pristup informacijama“ u prostorima Županijske uprave. Ovu edukaciju vodila je Dubravka Bevandić, voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama u Uredu povjerenice za informiranje, a edukaciji su prisustvovali dužnosnici, rukovodeći službenici i službenici za informiranje te drugi službenici u Koprivničko-križevačkoj županiji, a koji u svom svakodnevnom radu primjenjuju odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama.

Dubravka Bevandić prezentirala je razvoj, zakonske pojmove i zakonske obveze prava na pristup informacijama kao i postupak, zakonska ograničenja i primjere iz prakse.

U raspravi, sudionici edukacije postavljali su brojna pitanja oko prava na pristup informacijama, a voditeljica edukacije pružila im je konstruktivne prijedloge rješenja problema koji će im pomoći u postizanju transparentnosti rada.

Cilj ove edukacije bio je prikazati pravilnu primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama te naglasiti zašto ga je važno primjenjivati, a sve kako bi se informirala javnost te usavršili službenici za informiranje u tijelima javne vlasti, ali i upoznali sa svojim obvezama koje su u vezi s primjenom ovog Zakona.

Koprivničko-križevačka županija već godinama sustavno provodi aktivnosti u svrhu povećanja transparentnosti rada te osigurava pravovremeno, potpuno i precizno pružanje informacija zainteresiranim stranama. Županijska skupština među prvima je donijela Akcijski plan suzbijanja korupcije u Županiji za razdoblje od 2015. do 2017. godine, a doneseni su i Antikorupcijski programi za trgovačka društva koja su u vlasništvu/suvlasništvu Županije i za ustanove kojima je Županija osnivač za razdoblje od 2016. do 2018. godine. Županija je donijela i vlastiti Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja i provedbe općih i drugih akata Koprivničko-križevačke županije, a u prošloj godini provedeno je 20 savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live