Novosti

Povodom Dana sestrinstva članice podružnice HUMS-a posjetile Županijsku upravu

Župan Darko Koren održao je prijem za predstavnice županijske podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara, kako bi im čestitao Međunarodni dan sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja u spomen na začetnicu modernog sestrinstva Florence Nightingale.
Ukazavši na važnost i ulogu medicinskih sestara i tehničara na svim zdravstvenim razinama, župan je istaknuo: „Zahvaljujem se na vašem doprinosu ovoj plemenitoj i humanoj profesiji, a sektoru zdravstva, uz školstvo, pridajemo povećanu pažnju kada govorimo o projektima i ulaganjima, dok u financijskom smislu zauzima gotovo polovicu našeg proračuna, što dovoljno govori o njegovom značaju.“
Predsjednica županijske podružnice HUMS-a Marina Friščić podsjetila je kako su prošle godine proslavili 50. godišnjicu rada te kako su jedna od najstarijih podružnica u Hrvatskoj koja broji 220 članova. Ovogodišnji moto Dana sestrinstva je „Zdrav život i promocija zdravlja“, a u buduće aktivnosti koje se provode s ciljem senzibiliziranja javnosti o vrijednosti ovog poziva, uključit će i braniteljsku populaciju.
Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić naglasio je kako je sestrinstvo temelj zdravstvene struke i brige o pacijentima te kako je Uprava bolnice pokrenula niz projekata kojima im omogućava kvalitetniji rad i usavršavanje. Također je zahvalio Županiji na kontinuiranoj financijskoj i svakoj drugoj podršci, a medicinskim sestrama i tehničarima na svemu što čine za pacijente.
Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić najavila je održavanje 1. Kongresa sestrinstva Koprivničko-križevačke županije „Komplementarnost komuniciranja“ koji će se održati 12. i 13. svibnja u organizaciji Opće bolnice i pod pokroviteljstvom Županije.
Na području Županije djeluje 841 medicinska sestra, njih 191 ima višu razinu školovanja, a pomoćnica Evačić naglasila je i kako su medicinske sestre iznimno zainteresirane za razvoj svoje struke, što dokazuje 49 prijavljenih izlaganja na Kongresu.
Zamjenik župana Ivan Pal osvrnuo se na sustav školovanja medicinskih sestara koji je prvi u Hrvatskoj prilagođen europskom kvalifikacijskom okviru, a ujedno je to i prvo srednjoškolsko zanimanje koje traje pet godina, što može poslužiti kao primjer dobre prakse.
Prijemu su prisustvovale i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.
 
 
(izvor;  kckzz.hr)

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live