Novosti

Župan Koren na 45. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Župan Darko Koren prisustvovao je 45. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koja je ovog puta održana u Vukovaru.

Članovi Izvršnog odbora raspravljali su o prijedlozima Plana rada i Financijskog plana za 2017. godinu, najavljenim promjenama u financiranju jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave te Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Jedna od tema sjednice bila je i izmjena Zakona o jedinicama regionalne (područne) samouprave vezano uz porez na cestovna motorna vozila o čemu se posebno očitovao župan Darko Koren. Predložio je da se propiše da je porez na cestovna motorna vozila prihod jedinice regionalne (područne) samouprave prema mjestu registracije vozila što bi pridonijelo pravednijoj raspodjeli prometnog prihoda. Naglasio je kako sadašnje rješenje nije dobro te kako Koprivničko-križevačka županija zbog postojeće zakonske regulative godišnje gubi 500.000,00 kuna. Predložio je da se uspostavi bolja kontrola javnog novca kojom bi se spriječila zloupotreba istog u privatne svrhe te je naglasio kako je nužno propisati kontinuitet naplaćenog poreza u županijske proračune te eventualne sankcije u slučaju ne pridržavanja istog.

Osvrnuo se i na smanjenje stope plaćanja poreza na nasljedstva i darove te najavljenu poreznu reformu istaknuvši kako teret reforme ne bi trebale iznijeti isključivo jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Članovima Izvršnog odbora predstavljeni su i rezultati istraživanja medijske slike po županijama, kao i rad Hrvatskog centra za razminiranje, a predstavljeno je i Hrvatsko nacionalno vijeće u Vojvodini.

U sklopu sjednice Izvršnog odbora održan je i redovni sastanak sa županima i regionalnim koordinatorima kojeg je sazvala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live