Novosti

Godišnja skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda

U Hotelu Picok održana je redovna godišnja skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda. Skupštini je nazočilo 50-ak uzgajivača simentalskog goveda u Republici Hrvatskoj, a rasparavljalo se o redovnim i budućim aktivnostima Saveza.Predstavljeno je stanje simentalske pasmine u zemlji koje ukazuje da broj krava i dalje pada, a prosječna proizvodnja mlijeka po kravi stagnira. Donesen je novi uzgojni plan za simentalsku pasminu goveda, a posebno je bila zanimljiva rasprava o aktualnoj problematici, o najavljenom smanjenju otkupne cijene mlijeka od strane mljekarske industrije.

Okupljenima su se obratili i gosti, gradonačelnik Željko Lacković rekao je kako je upoznat s problemima proizvođača mlijeka. “Smatram da vas se ne čuje dovoljno i nadam se da ćete s predstavnicima ministarstva doći do zajedničkog zaključka prema Vladi, a da je situacija i više nego alarmantna ukazuje činjenica da i Slovenija proizvodi više mlijeka nego Hrvatska”, rekao je Lacković.

Predsjednik Saveza proizvođača mlijeka Davor Blažić je napomenuo kako su negativni trendovi u proizvodnji mlijeka započeli 2009. godine. “Ne može litra vode na policama biti skuplja od litre mlijeka”, rekao je Blažić. Krave su masovno prodaju i o tome se ne govori, dodao je. Održan je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem je ministar Romić rekao da će isplata poticaja krenuti u travnju, a da će se teško nešto poduzeti oko cijene mlijeka i da će ona ići dolje kako su mljekarske kuće i najavile.

Voditelj odsjeka za poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Denis Maksić rekao je kako se Županija uključuje u projekt genetskog potencijala u stočarstvu, odnosno umjetnog osjemenjivanja goveda kroz subvencije na koje se uzgajivači mogu javiti do kraja godine. Županija će sufinancirati i okrupnjavanje zemljišta u iznosu do 50 tisuća kuna, napomenuo je Maksić.

Zamjenik ravnateljice Hrvatske poljoprivredne agencije Robert Bakota istaknuo je kako je suradnja HPA i Saveza dugogodišnja, a posebno je naglašena kroz podršku udrugama i savezima kroz odjele HPA i kroz zajedničke organizacije savjetovanja i stočarskih izložbi.

Voditelj službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Dalibor Janda istaknuo je kako je posebno zadovoljan što Savez s njemačkim partnerima provodi projekt genomske selekcije iz kojega su vidljivi uzgojni rezultati. U Hrvatskoj su samo dvije proizvođačke organizacije, trebalo bi ih biti više, a tržište mlijeka bi trebalo urediti na jedan fer način, rekao je Janda. Simentalska pasmina je bitna za proizvodnju mlijeka i za proizvodnju mesa i nastojat ćemo očuvati pasminu kroz određene potpore, dodaje.

Voditelj uzgoja simentalske pasmine Ivica Vranić (HPA) održao je prezentaciju o uzgojnim pokazateljima i situaciji simentalske pasmine u RH. Ukupan broj krava u Hrvatskoj iznosi 174 tisuće, od toga je 110 tisuća krava simentalske pasmine. Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska imaju najveći broj krava te pasmine. Godinama pričamo o genomskoj selekciji, a provodi se od 2012., a cilj je proizvodnja mladih bikova i podizanje konkurentnosti domaćeg uzgoja, istaknuo je Vranić.

Na kraju skupštine nazočnima se obratila voditeljica Proizvođačke organizacije Udruge mljekara Drava-Sava Marina Ivančan koje je istaknula prednosti proizvođačkih udruga. Drava-Sava ima gotovo 250 članova i cilj je povećati broj članova kako bi postali još značajniji čimbenik u svim daljnjim pregovorima koji imaju svrhu zaštite i pomoći proizvođačima mlijeka.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live